Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul și Turcia își reiau relațiile diplomatice

Publicat de: Andreea Smerea

Israelul și Turcia reiau relațiile diplomatice. Relația dintre cele două state s-a deteriorat în urmă cu 12 ani, după incidentul de la bordul navei Mavi-Marmara, cu ajutoare destinate Fâșiei Gaza. Ulterior, atât Ankara, cât și Ierusalimul și-au rechemat ambasadorii, după ce SUA au recunoscut Ierusalim drept capitală a Israelului în 2017.

Premierul Israelului Yair Lapid și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au discutat miercuri și au convenit asupra numirii ambasadorilor și consulilor generali, restabilind astfel în integralitate relația bilaterală, informează Haaretz.

Lapid a precizat într-o declarație că "restabilirea relațiilor diplomatice cu Turcia este un atu important pentru stabilitatea regiunii și are o mare importanță economică pentru cetățenii Israelului".

"Vom continua să consolidăm postura internațională a Israelului", a mai spus Lapid.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, salută anunțul potrivit căruia Ierusalimul și Ankara vor restabili relațiile diplomatice, informează Times of Israel.

"Salut reînnoirea relațiilor diplomatice cu Turcia - o evoluție importantă pe care am impulsionat-o în ultimul an și care va încuraja întărirea relațiilor economice, a turismului, dar și prietenia dintre popoarele israelian și turc", a declarat Herzog, a cărui vizită în Turcia la începutul anului a jucat un rol esențial în pregătirea terenului pentru acest demers.

"Relațiile de bună vecinătate și prietenia sunt importante pentru noi toți în Orientul Mijlociu. Membrii tuturor credințelor - musulmani, evrei și creștini - pot și trebuie să trăiască împreună în pace", mai spune Herzog.

Ministrul turc de Externe: "Nu renunțăm la cauza palestiniană"

Turcia afirmă că decizia de a restabili relațiile diplomatice cu Israelul, după un deceniu de tensiuni, nu înseamnă că Ankara va renunța la sprijinul acordat palestinienilor.

"Nu renunțăm la cauza palestiniană", a declarat ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

"Este important ca mesajele noastre să fie transmise direct prin intermediul ambasadorului (pe tema palestiniană - n.red.)", a completat acesta.

Turcia a fost primul dintre statele cu o populație majoritar musulmană care a recunoscut Israelul, având vreme de decenii bune raporturi diplomatice și colaborări comerciale. Însă relația dintre cele două s-a deteriorat după ce, în 2010, 10 cetățeni turci au murit în urma unei intervenții brutale a trupelor israeliene, care au luat cu asalt nava turcă Mavi-Marmara.

Mavi-Marmara era nava aflată în fruntea unei flotile de șase nave care transportau ajutor umanitar către Fâșia Gaza, aflată sub asediu. Circa 600 de voluntari și activiști pro-palestinieni, medici și politicieni se aflau la bordul navelor cu destinație Gaza, care transportau alimente, medicamente, incubatoare și obiecte esențiale civililor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE