Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel și-a încheiat operațiunile în Khan Younis. Ministrul israelian al Apărării susține că armata se va deplasa în sud, spre Rafah

Ministrul israelian al Apărării a declarat că armata și-a încheiat operațiunile în orașul Khan Younis din Fâșia Gaza și este gata să se deplaseze spre sud, către Rafah. Pe de altă parte, nevoile umanitare uriașe a din Gaza riscă să crească în urma deciziei mai multor țări donatoare de a întrerupe sprijinul financiar acordat Agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Armata israeliană afirmă că a ucis cel puțin 2.000 de militanți Hamas în Khan Younis și a distrus o serie de tuneluri din rețeaua subterană a grupării.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Brigada Khan Younis a Hamas s-a lăudat că va fi puternică în fața IDF, iar astăzi este desființată. Ne încheiem misiunea în Khan Younis și vom ajunge și la Rafah unde vom elimina pe oricine se află acolo, care este terorist, care încearcă să ne atace”.

Situația umanitară din Gaza

Zeci de mii de persoane au fost nevoite să fugă în sud din cauza bombardamentelor și a luptelor din Khan Younis din ultima săptămână. Aceștia se adaugă celor peste 1,4 milioane de persoane deja strămutate în sudul localității Rafah. Cei mai mulți locuiesc în tabere improvizate, în corturi sau în aer liber, iar acum se tem că ar putea să nu mai primească alimente sau ajutor umanitar din partea Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni.

Shahira Mekdad, persoană strămutată din Gaza City: „Uitați-vă la copiii noștri. Uitați-vă la femeile noastre. Uitați-vă la școala noastră. Avem nevoie de hrană. Avem nevoie de apă. Avem nevoie de haine. Ar trebui să vedeți cum se bucură copiii când văd un vehicul al Agenției pentru Refugiați. Copiii vor mâncare. Vor apă”.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni este implicată într-un imens scandal după ce serviciile israeliene de informații au acuzat angajați ai acesteia că ar fi luat parte la atacul din 7 octombrie anul trecut. În consecință, mai multe țări printre care Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Italia și România, au suspendat plățile către agenție. Mai mult chiar, premierul israelian a cerut înlocuirea agenției în Gaza cu o altă instituție, cu reputația intactă.

Marea Britanie ar putea recunoaște un stat palestinian

La nivel politic, David Cameron, ministrul de externe al Marii Britanii a declarat că țara sa ar putea recunoaște oficial un stat palestinian după încetarea focului în Gaza. Asta fără a aștepta rezultatul unor discuții care ar putea dura ani de zile între Israel și palestinieni, cu privire la o soluție cu două state.

David Cameron, ministrul de externe al Regatului Unit: „Marea Britanie, împreună cu alte țări, ar recunoaște Palestina ca țară și ar recunoaște Palestina și în cadrul Națiunilor Unite. Desigur, acest lucru nu poate surveni la începutul procesului, dar nici nu trebuie să fie chiar la sfârșitul procesului. Ar putea fi ceva ce am putea lua în considerare pe măsură ce acest progres către o soluție se apropie mai mult de realitate”.

Între timp, la Tel Aviv, rudele celor răpiți de Hamas continuă protestele împotriva guvernului și cer eliberarea urgentă a deținuților.

Ofensiva israeliană a fost provocată de atacul Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului, soldat cu 1.200 de victime. Tot atunci, 250 de israelieni au fost răpiți. Între timp, aproximativ 100 au fost eliberați. De cealaltă parte, peste 27.000 de persoane au fost ucise și 66.000 rănite de ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE