Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie a propus un plan în cinci puncte pentru o încetare permanentă a focului în Gaza

Marea Britanie a propus un plan în cinci puncte pentru o încetare permanentă a focului în Gaza. Potrivit ziarului britanic Financial Times, planul autorităților de la Londra deschide de asemenea calea către crearea unui stat palestinian, condus de un guvern tehnocrat pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza

Iniţiativa a fost prezentată de ministrul de externe David Cameron autorităţilor israeliene şi palestiniene în turneul său din această săptămână în Orientul Mijlociu, unde s-a întâlnit şi cu actori regionali.  

Conform acestui plan, Hamas s-ar angaja să elibereze cei 136 de ostatici aflaţi încă în mâinile sale şi să oprească atacurile împotriva Israelului, lucru garantat de statele din regiune. În plus, liderii Hamas din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, ar trebui să fie expulzaţi din Fâşia Gaza.

Londra consideră că planul său este complementar celor prezentate în ultimele zile de ţările occidentale şi arabe pentru a opri ofensiva israeliană care a făcut deja peste 26.000 de morţi în Gaza, potrivit autorităţilor locale.

Diplomaţii occidentali şi arabi au discutat cu autorităţile palestiniene despre formarea unui nou guvern cu atribuţii asupra Fâşiei Gaza şi Cisiordaniei, cu caracter tehnocrat şi care ar putea include membri ai Hamas atât timp cât aceştia recunosc existenţa Statului Israel în cadrul frontierelor stabilite în 1967.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE