Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul sancționează Europa. Peste 30 de persoane și organizații europene sunt vizate

Publicat de: Euronews

Iranul a anunțat că va impune o serie de sancțiuni împotriva a peste 30 de persoane și organizații europene, ca răspuns la recentele masuri luate de Europa împotriva oficialilor iranieni implicați în reprimarea protestelor la nivel național.

Cine este vizat

Printre cei vizați de sancțiuni se numără procurorul general și șeful Statului Major al armatei britanice, mai mulți europarlamentari și oficiali militari europeni. De asemenea, intelectualul francez Bernard-Henri Levy, trei angajați din ai revistei satirice franceze Charlie Hebdo, și un post de radio din Franța.

Euronews a stat de vorbă cu un europarlamentar olandez, care se numără printre cei care au fost incluși pe lista neagră a Teheranului.

Thijs Reuten, europarlamentar olandez: „Cred că (oficialii iranieni n.r.) sunt în panică și se simt foarte slabi, de aceea au trecut la acest tip de măsuri și este bizar că regimul crede că poate reduce la tăcere Parlamentul European. Dimpotrivă, este exact opusul. Sunt și mai motivat să ne continuăm eforturile de a numi garda revoluționară drept ceea ce este, o organizație teroristă care își terorizează propriul popor și, de asemenea, aplică metode teroriste în afara Iranului.”

Sancțiunea nu îl descurajează

Europarlamentarul spune că sancțiunea dată de Teheran îl face să fie și mai hotărât în a-i susține pe iranieni împotriva regimului.

Thijs Reuten, europarlamentar olandez: „Din punctul meu de vedere, nu există un impact prea mare, deoarece mă simt și mai încurajat să continui să susțin iranienii care se opun regimului lor și luptă pentru libertate.”

Între timp, oficialii de la Teheran susțin că ultimele sancțiuni impuse de Uniunea Europeană contravin Cartei ONU.

Iranienii protestează împotriva regimului după moartea unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, care a fost arestată de poliția moralității pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic strict al Iranului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE