Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ionuţ Stroe, deputat PNL: ”AUR trebuie izolat. Nu e nimic altceva decât o bombă cu ceas plantată în România de Moscova”

Publicat de: Euronews

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că acțiunile AUR din Parlament sunt inspirate din ”modele exportate din Rusia”, motiv pentru care a cerut ca partidul condus de George Simion să fie ”izolat și condamnat” pe motiv că ”are un obiectiv bine definit, să scindeze societatea, să genereze haos, să submineze procesele democratice și să destabilizeze România de pe drumul proeuropean și proatlantic”.

La rândul său, Antal István-Loránt, senator UDMR, a amintit că partidul AUR a fost votat de cetățeni pentru a-i reprezenta în Parlament, însă ”asta nu înseamnă că ei au drepturi în plus și să destabilizeze orice în România pentru că ei au voie să urle, să amenințe, să ne înjure, să facă atacuri, de exemplu, împotriva comunităților maghiare din România”.

În direct la Euronews România, deputatul liberal Ionuţ Stroe a afirmat că ”AUR în momentul de față nu poate justifica sub nicio formă acele violențe fizice, îmbrânceli, amenințări, lucruri mult mai grave”.

”Dezbaterea parlamentară se face cu argumente, într-un mod civilizat, nu cu fluiere, cu scandal (...) Săptămânal ne confruntăm cu o repetiție a acestor acțiuni AUR care nu sunt nimic altceva decât instrumente foarte bine organizate în a încerca să pericliteze procesele democratice din această țară.

Acest portret al acțiunilor AUR este inspirat din modele exportate din Rusia. Dacă faceți o paralelă între ce se întâmplă în România și în celelalte state est-europene, vei regăsi același model comportamental”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuț Stroe (PNL): ”AUR reprezintă un pericol real pentru această țară, nu e nimic altceva decât o bombă cu ceas plantată în România de Moscova”

De asemenea, liberalul a acuzat partidul condus de George Simion de o ”încercare de a genera o spirală a violenței care să împartă această societate și să o dezbine și, evident, să creeze instabilitate”

”Miza este stabilitatea sistemului democratic, nu agenda parlamentară pe care au invocat-o. Agenda parlamentară e doar un pretext.

AUR, în momentul de față, și-a dat arama pe față. Reprezintă un pericol real pentru această țară, nu e nimic altceva decât o bombă cu ceas plantată în România de Moscova. Este un partid extremist, violent și destabilizator”, a mai spus Stroe, la Euronews România.

Mai mult, deputatul PNL a precizat că au fost încercări ”în zadar” de a se ”îmbunătăți regulamentul care descris modul de desfășurare a acestor ședințe” din Camera Deputaților și din Senat.

”AUR ne confirmă pe zi ce trece că este un partid cu un potențial destabilizator uriaș. (...) Comportamentul acesta extremist este unul care subminează valorile societății și democrației.

Din punctul meu de vedere, AUR trebuie izolat și condamnat pentru aceste lucruri, mai degrabă o reacție a societății în ansamblul ei.

Are un obiectiv bine definit, să scindeze societate, să genereze haos, să submineze procesele democrație și să destabilizeze România de pe drumul proeruopean și proatlantic”, a concluzionat deputatul PNL.

Antal István-Loránt, senator UDMR: ”Democrația înseamnă să am dreptul să nu fiu de acord cu tine, dar asta nu înseamnă că ne apucăm să deveni violenți”

Întrebat dacă scoaterea AUR în afara legii ar putea fi o opțiune, senatul UDMR Antal István-Loránt a afirmat că ”și AUR care a fost votat ca și un partid din România, a obținut voturi din partea cetățenilor”, însă ”asta nu înseamnă că ei au drepturi în plus și să destabilizeze orice în România pentru că ei au voie să urle, să amenințe, să ne înjure, să facă atacuri, de exemplu, împotriva comunităților maghiare din România”.

”Democrația înseamnă și dreptul cetățeanului de a vota într-un mod democratic. Eu nu sunt în măsură, în calitatea mea, tot așa, de ales ca să spun cine, unde să fie scos sau de unde să nu fie scos.

Ceea ce pot să spun foarte clar, că indiferent din ce partide facem parte ca și demnitari, deputați și senatori, avem și noi reguli, avem și noi deontologie, avem și noi responsabilități și față de cetățeni, și față de instituție. Prin prisma faptului că facem dezbateri, asta aparține normalității, pentru că democrația înseamnă să am dreptul să nu fiu de acord cu tine, dar asta nu înseamnă că ne apucăm să deveni violenți, să ne înjurăm, să urlăm, să ne batem, să venim cu gloanțe la instituții publice, și să înjurăm și să vrem să tăiem gâtul unora din Parlament sau din instituții.

Eu ce aș face, pot să vă spun că și AUR care a fost votat ca și un partid din România, a obținut voturi din partea cetățenilor, simpatizanților lor, și au intrat în Parlament, asta nu înseamnă că ei au drepturi în plus și să destabilizeze orice în România pentru că ei au voie să urle, să amenințe, să ne înjure, să facă atacuri, de exemplu, împotriva comunităților maghiare din România”, a concluzionat senatorul UDMR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE