Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: ION, glasul "metaforei" și dilema dialogurilor AI regizate, confirmate și negate

Ministrul Cercetării recunoaște că atât premierul Nicolae Ciucă, cât și consilierul virtual ION, și-au învățat replicile pentru prima lor interacțiune, dar spune că nimeni nu a susținut altceva, de la lansare și până acum. Sebastian Burduja a explicat la Euronews România că dialogurilor simulate ale "robotului" sunt "o metaforă".

Și totuși, în ziua lansării proiectului ION, Sebastian Burduja alături de cercetătorul Nicu Sebe au susținut că momentul a fost o interacțiune cât se poate de naturală. Invitat în platoul Euronews, Sebastian Burduja a susținut că dialogurile pe care ION le are la diverse evenimente sunt "metafore" și că a comunica o funcție pe care ION nu o are a fost decizia echipei tehnice.

Între timp, discursul s-a schimbat: ION are dialoguri controlate și este proiectat în așa fel încât să reacționeze la cuvinte cheie, numite "magic words". Adică exact principiul pe care funcționează Siri și Alexa de ani de zile deja.

ION și alte probleme

Dar dincolo de tehnicile de comunicare, ION s-ar putea confrunta și cu alte probleme. Conversațiile pe platformă ar putea fi o funcție pentru care românii să mai aibă de așteptat, deoarece proiectul nu dispune de resurse foarte mari, atât din punct de vedere financiar, cât și în privința resursei umane.

"Când Chat GPT a apărut, el consuma cam două milioane de dolari pe zi pentru a fi disponibil în forma în care era atunci disponibil. Noi lucrăm pentru a înțelege cum putem scala proiectul, cum putem aloca resurse, așa încât ION să fie disponibil pentru toată lumea", explică Vali Mălinoiu, coordonator tehnic al proiectului.

De asemenea, pentru că este un soft care "învață" folosind informațiile din postări de social media în care este etichetat, cei care administrează proiectul trebuie să facă muncă de moderare, verificare și triere. Doar că, momentan cel puțin, o astfel de echipă dedicată nu există.

"Va exista un proces automat și unul manual (n. red. de moderare). Avem o echipă de șapte oameni care se ocupă, dar unii dintre ei fac și alte lucruri. Nu există cineva care face doar asta", mai spune Vali Mălinoiu.

Dragoș Stanca, antreprenor tech și expert media, spune că modalitatea de comunicare ce a presupus minciuna prin omisiune că ION are capacitatea de a genera dialog este cel puțin "indecentă". El a explicat la Euronews România că existența ION este un lucru totuși benefic chiar și dincolo de această gafă și că deschide un subiect important pentru România: cel al inteligenței artificiale și digitalizării.

În acest moment, la nivel mondial, nu există niciun soft cu Inteligență Artificială capabil de dialog auto-generat. Compania Microsoft lucrează la dezvoltarea lui VALL-E, care ar trebui să aibă și această funcție. Gigantul tehnologic din SUA a investit până acum peste 11 miliarde de euro în AI, în timp ce ION este, potrivit autorităților, un proiect realizat pe bază de voluntariat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE