Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Invitatie la bal în casa Miței Biciclista, monument istoric repus pe harta Bucureștiului

Casa „Mița Biciclista” revine în viața Bucureștiului după 80 de ani. Imobilul a aparținut celebrei curtezane care a trăit în perioada interbelică. Acesta a fost renovat complet și va găzdui diverse evenimente. Primul dintre ele a fost un mare bal.

Casa, primită cadou din partea Regelui Ferdinand

Mița Biciclista sau Maria Mihăiescu, pe numele ei real, a fost prima femeie care a îndrăznit să se plimbe pe bicicletă în București, îmbrăcată în pantaloni. Pentru perioada interbelică era ceva cu adevărat ieșit din comun.

Mița Biciclista a fost un nume  foarte cunoscut și înainte ca ea să pedaleze  pe Calea Victoriei. Mița a fost o femeie frumoasă, bănuită că avea legături amoroase cu bărbați cu stare și celebri. Îi plăcea să afișeze mereu imaginea unei femei nonconformiste și să ducă o viață extravagantă. 

La 23 de ani, Mita Biciclista a primit un cadou generos din partea Regelui Ferdinand: această casă cu priveliște spre Biserica Amzei.

Casa impozantă de pe strada Cristian Tell a fost ridicată în anul 1908, după planurile arhitectului Nicolae Mihăiescu. Are 1.400 de metri pătrați și nu mai puțin de 26 de camere. Întreaga clădire a fost recondiționată și acum, după 80 ani, revine în viața Bucureștiului.

Elemente de decor din perioada interbelică

Casa a fost recondiționată integral. A fost redeschisă pentru diverse evenimente, iar primul dintre ele a fost un mare bal, în amintirea extravagantelor petreceri  organizate de Mița Biciclista  în secolul 20, în aceste camere somptuoase. Biletele pentru bal s-au epuizat în numai 10 minute. Semn că bucureștenii își doresc să petreacă timpul în casa în care a locuit Mița.

În multe dintre camerele acestei case istorice, se regăsesc elemente de decor din perioada interbelică, readuse la forma inițială. Chiar și scara interioară este din secolul 20. Iar una dintre sobele de la etajul întâi este cu adevărat specială.

„Observăm aici una dintre cele mai frumoase și spectaculoase sobe din această casă, cu acești trandafiri și cu toate elementele care s-au păstrat. Soba e și ea din 1908,” a explicat Edmond Niculușca, co-fondator La Mița Biciclista.

După balul din aceste zile, în casa Miței vor urma alte și alte evenimente. Ca un întreg ecosistem cultural și economic într-un monument istoric repus pe harta Bucureștiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE