Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întreruperi de curent programate în Franța. Școlile ar putea fi închise dimineața, pentru a scădea consumul de energie

Guvernul francez a anunțat planuri pentru posibile întreruperi controlate ale alimentării cu electricitate în timpul iernii. Problemele de aprovizionare cu energetice îi fac pe guvernați să propună soluții de avarie. Între acestea – închiderea școlilor în timpul dimineții.

Compensații financiare pentru utilizatorii industriali

Școlile și cantinele ar putea fi închise conform propunerilor oficiale. Guvernul a cerut prefecților să reducă consumul de energie la mai puțin de jumătate din cel considerat normal. În acest timp, vor fi menținute serviciile esențiale precum spitalele și stațiile de pompieri.

Serviciile feroviare pot fi, de asemenea, reduse pentru a evita oprirea trenurilor la mijlocul călătoriei. Întreruperile de energie controlate prevăzute de guvernați, care nu vor ține mai mult de două ore, ar avea loc cel mai probabil în timpul orelor de consum maxim: dimineața sau seara. A fost lansat un site web pentru ca cetățenii să poată vedea dacă regiunea lor este afectată.

Dincolo de planul guvernului stau problemele legate de alimentarea cu energie nucleară - jumătate din centralele nucleare franceze sunt închise pentru reparații. Scopul este de a evita incidentele necontrolate care ar putea duce la căderea întregii rețele.

„Trebuie să existe întotdeauna la fel de multă producție ca și consumul. Și dacă acest lucru nu va fi menținut, atunci rețeaua ar putea fi pierdută. Aceasta este ceea ce numim o pană de curent majoră sau o întrerupere totală. Și, evident, ideea este să evităm acest tip de problemă,” a explicat Catherine Lescure, director firmă rețele de electricitate.

Guvernul francez face apel la cetățeni să își scadă consumul de energie electrică pentru a evita ca planul de întrerupere voluntară să devină necesar.  Utilizatorilor industriali li s-ar putea oferi, de asemenea, compensații financiare pentru a reduce pierderile ce vor apărea în timpul pauzelor de alimentare cu electricitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE