Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Sobrietatea energetică”, soluția Franței pentru a reduce consumul de curent. Ce presupune

„Sobrietatea energetică" e planul prin care Guvernul de la Paris speră că va reduce consumul de curent cu 10% în decurs de doi ani. Ce își propune mai exact? Să oblige magazinele să stingă panourile luminoase noaptea și să economisească aerul condiționat și încălzirea.

Guvernul va emite două decrete pentru a pune în aplicare planul

Ministrul francez al Tranziției Energetice a anunțat recent că Guvernul va emite două decrete pentru a pune în aplicare planul. Vitrinele și reclamele luminoase ale magazinelor ar urma să se stingă după ora 1 noaptea, iar comercianții ar trebui să țină ușile închise atunci când aerul condiționat sau încălzirea sunt pornite. Normele vor intra în vigoare în septembrie, iar cei care nu le respectă ar putea să primească o amendă de 750 de euro.

Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez al Tranziției Energetice: „Este vorba despre gestionarea consumului nostru de energie electrică și gaze în cel mai simplu și eficient mod. Adică: scădeți temperaturile de încălzire în birourile unde nu se respectă nivelul de 19 grade Celsius, atenție la utilizarea aerului condiționat, atenție la călătorii. Cu acest plan de sobrietate energetică putem economisi o mulțime de kilowați de gaz, combustibil și electricitate."

Un grup de activiști urcă în fiecare seară pe vitrinele magazinelor și sting luminile

Cu mult înainte de inițiativa Guvernului, un grup de activiști din Paris a luat problema în mâini, la propriu. Seară de seară urcă pe vitrinele magazinelor și sting luminile.

Kevin Ha, fondatorul organizației „On The Spot”: „Noi stingem luminile așa, pe străzi, de doi ani. Nu ne propunem să stingem toate luminile, dar este o acțiune simbolică cu un mesaj clar, că fiecare poate avea un impact pozitiv la propria scară, adoptând bune practici, făcând lucrurile potrivite pentru a reduce amprenta de carbon."

Ideea de sobrietate energetică a fost prezentată chiar de către președintele francez, Emmanuel Macron. De Ziua Națională, el le-a transmis conaționalilor, într-un interviu televizat, că iluminatul public oprit va deveni o obișnuință și că e posibilă o întrerupere totală a gazelor naturale rusești. În plus, i-a îndemnat să sprijine sursele alternative de energie.

România ar trebui să aplice măsuri de reducere a consumului de energie

Și România ar trebui să aplice măsuri de reducere a consumului de energie asemeni Franței, susțin unii specialiști. Aceștia atrag atenția că țara noastră este din nou cu un pas în urma altor state europene, care au înțeles cât de important este să ia măsuri preventive, în actualul context internațional.

Eugenia Gușilov, fondatorul „Romania Energy Center": „E înfricoșător să vezi că o țară ca Franța și Germania chiar iau măsuri extreme de reducere a consumului, de austeritate economică. Noi, în România, suntem puțin relaxați și puțin întârziați cu mesajele care ar trebui să vină de la autorități, care să vină cu măsuri poate similiare. Nu trebuie să facem ce face Franța, dar Franța și Germania pot servi ca model sau sursa de inspirație pentru a reduce consumul și în România.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE