Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Intrăm sau nu în Schengen? Șoferii români, blocați cu orele la cozile din vămi, au păreri împărțite

Euronews a vorbit la granița de vest a țării cu românii care s-au întors din străinătate, din țări ca Spania, Austria, sau Ungaria. Șoferii abia așteaptă intrarea în Schengen ca să nu mai stea cu orele la cozi, în vămi, mai ales când ies din țară.

Unii dintre ei sunt însă sceptici că a sosit momentul ca România să fie pe harta zonei de liberă circulație a Uniunii Europene. 

Conform regulamentelor UE, atunci când timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierei cresc, se trece la verificarea relaxată a cetățenilor UE majori.

Doar 5-10 minute a durat controlul în Vama Nădlac 2 din județul Arad, duminică la orele prânzului, pentru românii care au revenit acasă din Budapesta, Viena sau Madrid. O adevărată bucurie după ce, la ieșirea din țară, au așteptat și trei ore ca să le fie verificate documentele. Șoferii știu că intrarea în Schengen i-ar scuti de toate aceste controale istovitoare.  

Unii români trăiesc cu speranța că problema cozilor se va rezolva. „Nu are de ce să nu fie bine”, este de părere un șofer.

Alții, însă, sunt rezervați că timpii lungi de așteptare din vămi vor dispărea curând. Altfel spus, nu cred că  vom intra în Spațiul Schengen nici anul acesta. 

„Nu cred (n. red. că vom intra în Schengen). Suntem foarte rău văzuți în străinătate. Sunt persoane care nu vor să ne vadă bine, cu ochi buni”, spune un șofer.

„Să intrăm în Schengen, dar și cu mintea”

Alte voci spun că posibila intrare a României în Schengen ar trebui însoțită și de o schimbare a conduitei șoferilor români atunci când intră sau ies din țară. 

„Eu nu cred că o să scăpăm de cozi, pentru că oamenii în general nu sunt civilizați. Afară sunt civilizați, în România parcă sunt alți oameni. Am oprit o secundă la vamă să îmi scot actele din portofel și s-au băgat patru în fața mea. Ar fi bine să intrăm în Schengen, dar să intrăm și cu mintea”, este de părere un bărbat.

Ziele acestea, persoanlul din Vama Nădlac 2 a fost suplimentat. Așa se face că au lipsit total cozile pe toate cele 5 artere pentru autoturisme, dar și pe cea pentru automarfare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE