Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială, mainstream în 2023. Cum e perceput fenomenul în lume și care sunt temerile oamenilor

Instrumentele de inteligență artificială (AI) generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, au înregistrat o creștere a interesului pentru această tehnologie, dar a alimentat, de asemenea, și neliniștile legate de aceasta.

Inteligența artificială (AI) a devenit mainstream în 2023. A fost un fenomen care a întârziat mult timp, dar mai are încă un drum lung de parcurs pentru ca tehnologia să se ridice la nivelul fanteziilor science-fiction ale oamenilor cu mașini asemănătoare cu oamenii.

Catalizatorul unui an de fanfară a AI a fost ChatGPT. Robotul de chat a oferit lumii o imagine a progreselor recente în domeniul informaticii, chiar dacă nu toată lumea a înțeles cum funcționează sau ce să facă cu el.

"Aș numi acest moment un moment de inflexiune. 2023 va fi, în istorie, sperăm că va fi amintit pentru schimbările profunde ale tehnologiei, precum și pentru trezirea publicului. De asemenea, arată cât de dezordonată este această tehnologie", a declarat Fei-Fei Li, cercetător în domeniul inteligenței artificiale.

A fost un an în care oamenii și-au dat seama "ce este aceasta, cum să o folosească, care este impactul - toate bunele, relele și urâtele", a spus ea.

Panică din cauza AI

Prima panică legată de inteligența artificială din 2023 s-a declanșat imediat după Anul Nou, când clasele s-au redeschis, iar școlile din Seattle până la Paris au început să blocheze ChatGPT.

Adolescenții îi cereau deja chatbotului - lansat la sfârșitul anului 2022 - să redacteze eseuri și să răspundă la temele de acasă.

Modelele lingvistice mari de inteligență artificială din spatele unor tehnologii precum ChatGPT funcționează prin ghicirea repetată a următorului cuvânt dintr-o propoziție, după ce au "învățat" modelele unui imens fond de lucrări scrise de oameni.

Adesea, acestea greșesc faptele. Dar rezultatele au părut atât de naturale încât au stârnit curiozitatea cu privire la următoarele progrese ale IA și la potențiala sa utilizare pentru înșelăciune.

Îngrijorările s-au intensificat pe măsură ce această nouă cohortă de instrumente de inteligență artificială generativă - care produce nu doar cuvinte, ci și imagini noi, muzică și voci sintetice - a amenințat mijloacele de trai ale tuturor celor care scriu, desenează, cântă sau codifică pentru a-și câștiga existența.

Unii dintre cei mai apreciați oameni de știință din domeniul inteligenței artificiale au avertizat că progresul necontrolat al tehnologiei se îndreaptă spre depășirea oamenilor și, eventual, spre amenințarea existenței acestora, în timp ce alți oameni de știință au spus că îngrijorările lor sunt exagerate sau au atras atenția asupra unor riscuri mai imediate.

Pericolele ar putea apărea rapid în 2024, deoarece alegerile naționale majore din SUA, India, România și din alte țări ar putea fi inundate de informații false generate de inteligența artificială.

Pe termen mai lung, îmbunătățirea rapidă a limbajului, a percepției vizuale și a capacităților de planificare pas cu pas ale tehnologiei IA ar putea supraîncărca viziunea unui asistent digital - dar numai dacă i se acordă acces la "bucla interioară a fluxului nostru de viață digitală", a declarat Gruber.

"Ei pot gestiona atenția ta ca în "ar trebui să te uiți la acest videoclip". Ar trebui să citești această carte. Ar trebui să răspunzi la comunicarea acestei persoane'.Asta este ceea ce face un adevărat asistent executiv. Și am putea avea asta, dar cu un risc foarte mare în ceea ce privește informațiile personale și viața privată", a spus Gruber.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE