Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Site-urile cu știri false, generate de AI, creștere cu 1000% în ultima jumătate de an. Unele livrează mii de articole, zilnic

Inteligența Artificială automatizează crearea de știri false. Aceasta este concluzia la care a ajuns NewsGuard, o organizație monitorizează răspândirea dezinformărilor în presă. Potrivit organizației, din luna mai, site-urile care găzduiesc articole false create de Inteligența Artificială au crescut cu peste 1.000%, de la 49 de site-uri la peste 600.

Dacă anterior operațiunile de propagandă s-au bazat pe organizații foarte bine coordonate, capabile să construiască site-uri care să pară legitime, astăzi Inteligența Artificială oferă aproape oricui mijloacele necesare pentru a crea astfel de operațiuni.

Potrivit unei investigații realizată de NewsGuard, un articol fals, generat de Inteligența Artificială vorbea despre moartea premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Informația ar fi fost relatată de psihiatrul acestuia, un personaj fictiv. Cu toate acestea, afirmația a fost prezentată într-o emisiune TV iraniană și a fost recirculată pe site-urile arabe și răspândită de utilizatpri pe TikTok, Reddit și Instagram.

Experții în dezinformare spun că proliferarea acestor site-uri este deosebit de îngrijorătoare, mai ales în contexte electorale. "Unele dintre aceste site-uri generează sute, dacă nu chiar mii de articole pe zi", a declarat Jack Brewster, cercetător la NewsGuard, care a realizat investigația. "Acesta este motivul pentru care îl numim următorul mare super răspânditor de dezinformare".

Dezinformarea, tot mai greu de combătut

Inteligența Artificială a inaugurat o nouă etapă în ceea ce privește dezinformarea. Prezentatori de știri generați de Inteligența Artificială propagă informații false. În Slovacia, politicienii au descoperit că vocile lor au fost clonate pentru a spune lucruri controversate pe care nu le-au rostit niciodată. Un număr din ce în ce mai mare de site-uri web, cu nume generice precum iBusiness Day sau Ireland Top News, furnizează știri false care par autentice, în zeci de limbi, de la arabă la thailandeză. Cititorii pot fi ușor păcăliți de aceste site-uri.

"Există oameni care pur și simplu nu sunt suficient de familiarizați cu mass-media pentru a face diferența între informații reale și informații false", a declarat Jeffrey Blevins, expert în dezinformare și profesor de jurnalism la Universitatea din Cincinnati, potrivit The Washington Post.

NewsGuard localizează site-urile generate de Inteligența Artificială prin scanarea mesajelor care "indică faptul că conținutul a fost produs de instrumente de inteligență artificială fără o editare adecvată", spune organizația.

Motivațiile pentru crearea acestor site-uri variază. Unele sunt menite să influențeze opiniile politice sau să provoace haos. Alte site-uri produc conținut polarizant pentru a atrage click-uri și a obține venituri din publicitate.

"Este un război informațional la o scară pe care nu am mai văzut-o până acum", a spus Jeffrey Blevins.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE