Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: Ucrainenii au pătruns prin cele trei linii de apărare ruse. Este o mutare-cheie

Ucraina a reușit o mișcare extrem de importantă în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de ruși. Institutul pentru Studiul Războiului a dezvăluit că, în anumite zone, forțele ucrainene care operează vehicule blindate au reușit să treacă dincolo de apărarea antitanc a rușilor, adică de toate cele trei straturi "formidabile de defensivă".

Conform elementelor de geolocație, zonele străpunse de ucraineni se află lângă Verbove, în zona Zaporojie. Experții susțin însă că nu este clar dacă armata Kievului a și avansat, sau doar și-a păstrat pozițiile în acea zonă. Cu toate acestea, think-tank-ul american crede că înaintarea și abilitatea forțelor ucrainene de a opera adânc în teritoriile ocupate de ruși reprezintă "semne importante de progres în contraofensivă".

Ucrainenii au străpuns defensiva rusă în câteva zone strategice

Spargerea ultimei linii a defensivei rușilor presupune trecerea inclusiv de acei "colți de dragon", folosiți ca o ultimă stavilă în calea pătrunderii tancurilor și a altor vehicule blindate. Sursa citată susține că, pe lângă această străpungere, ucrainenii s-au angajat și în "lupte limitate" la vest de Verbove, aflat la 18 kilometri sud-est de Orihiv.

"Forțele armate ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient pentru a avansa cu propriile vehicule. Capacitatea ucrainenilor de a aduce vehicule blindate către și prin cele mai formidabile apărări rusești, menite să le oprească și să opereze aceste vehicule în apropierea pozițiilor defensive rusești pregătite, sunt semne importante ale progresului în contraofensiva ucraineană", precizează Institutul pentru Studiul Războiului.

Totodată, se precizează că rușii au un moral slab, iar unele unități care sunt slab antrenate nu au fost capabile să oprească armata Kievului de a face "progrese graduale, dar stabile" de la mijlocul lunii august.

Generalii lui Putin au redistribuit în părțile laterale câteva "unități relativ de elită", pentru a întări operațiunile defensive rusești în vestul provinciei Zaporojie, inclusiv Divizia a 7-a Gardă Aeropurtată (VDV) și Divizia 76 Gărzi VDV, în zona Robotyne, la mijlocul lunii august, pentru a respinge atacurile ucrainene, a mai precizat ISW.

Ucrainenii continuă să facă progrese stabile pe front

Conform rapoartelor, trupele ruse care apărau tranșeele din prima linie erau "de proastă calitate", dar trupele de asalt pentru contraatac erau "mai puternice".

"În ultimele patru zile, atât Rusia, cât și Ucraina au trecut prin atacuri neobișnuit de intense în spatele liniilor. Au existat rapoarte despre explozii în locurile logistice rusești, la bazele aeriene și la posturile de comandă din Crimeea, în regiunea Krasnodar și lângă Moscova. Este foarte probabil ca flota rusă de la Marea Neagră să fi fost din nou puternic lovită.

Cu toate acestea, exploziile de la baza aeriană Chkalovsky, de lângă Moscova, ar putea reprezenta cea mai mare preocupare strategică pentru liderii ruși. Aceasta este o locație sensibilă, deoarece găzduiește avioane militare specializate, precum și transport VIP pentru liderii ruși", se arată în cea mai recentă actualizare a informațiilor, oferită de Ministerul Apărării din Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE