Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Părinții de gemeni, tripleți sau multipleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea bebelușilor
Părinții de gemeni, tripleți, cvadrupleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea nou-născuților sau vor putea opta pentru un asistent plătit cu ajutor financiar de la stat pentru respectiva perioadă.
Traficul din București e deja paralizat de șantiere, iar refacerea planșeului de la Unirii nici măcar n-a început
Șantiere pentru schimbarea țevilor de canal și apă caldă, schimbarea șinelor de tramvai și extinderea rețelei de metrou. Toate paralizează traficul din București. Lucrările înaintează greu, cu muncitori puțini.
TVA scăzut pentru săpun, pastă de dinți sau absorbante. Dacă propunerea va fi adoptată de Parlament, cota va scădea la 9%
Românii ar putea plăti mai puțin pentru scutece, pastă de dinți, deodorant sau absorbante. Parlamentarii dezbat astăzi un proiect ce prevede scăderea cotei TVA pentru produsele de igienă personală.
STS testează un proiect pilot pentru apeluri de urgență la 112, cu timpi de răspuns mai rapizi
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a declarat că, în colaborare cu unii operatori de telefonie mobilă, a finalizat cu succes testele pentru VoLTE Emergency Call, o funcționalitate nouă care va optimiza apelurile către numărul de urgență 112.
Turiștii au luat cu asalt stațiunile din România în vara 2024. Numărul rezervărilor au crescut cu aproape 10% față de anul trecut
Numărul rezervărilor în stațiunile din România a crescut vara aceasta față de vara trecută. Tot mai mulți au ales hotelurile care oferă servicii All-Inclusive în vacanță. Sigur, un rol important l-au avut voucherele primite de la stat.
Surse: Nicolae Ciucă cere majorarea plafonului pensiilor neimpozabile pentru militari la 3.000 lei
Nicolae Ciucă i-a solicitat, în urmă cu puțin timp, ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, includerea militarilor între beneficiarii majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei,
Prognoză meteo 9-22 septembrie. Ploi anunțate în mai multe zone din țară
Potrivit prognozei emise luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea se va răci treptat în toate regiunile în următoarele două săptămâni, iar ploile vor deveni frecvente, în special începând cu data de 14 septembrie.