Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Serialul Adolescence. Impactul asupra generației tinere și reacțiile adulților
Serialul Adolescence a stârnit reacții în mediul online și chiar și în rândul politicienilor. Scoate la iveală poate cât de puțin știu adulții despre ce se petrece pe rețelele de socializare și cât de ușor sunt influențați copiii.
Controlorii și-au găsit nașul: 39 de percheziții au avut loc la CFR Călători și la sucursale din 7 județe
Nu mai puțind de 21 de angajati au fost retinuti si pusi sub control judiciar. Zeci de controlori au fost cercetați pentru abuz în serviciu și delapidare după ce ar fi vândut bilete în tren și ar fi băgat banii în propriile buzunare.
Proiect: Fumatul, interzis în parcurile din Cluj-Napoca. Ce amenzi riscă cei care ignoră regulamentul
Fumătorii vor avea viață grea la Cluj-Napoca. Primăria orașului a pus în dezbatere publică un proiect prin care vrea să interzică fumatul în parcuri, în bazele sportive și în stațiile pentru mijloacele de transport în comun. Cine nu respectă regulile, plătește și amenzi.
Numărul cazurilor de violență sexuală, în creștere. În fiecare zi, 11 copii au fost abuzați sexual în România, anul trecut
În fiecare zi, 11 copii au fost abuzați sexual în România, anul trecut. Adică, unul la aproximativ două ore. Asta arată studiul Filia bazat pe datele oficiale ale autorităților.
Sondaj: Vecinul ideal e liniștit și neimplicat. Care sunt principalele nemulțumiri legate de vecini
Dacă pe vremuri vecinul era cel care îți putea împrumuta o cană de zahăr sau o sută de lei până la salariu, în prezent, cei mai mulți dintre noi nu cunosc nici măcar cum îi cheamă pe vecinii lor.