Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 min
Expoziție foto pentru nevăzători, la Iași. Imaginile se pot simți, iar poveștile lor pot fi auzite sau citite în Braille
La Iași, a fost deschisă o expoziție unde fotografiile sunt transpuse în forme și cuvinte. Imaginile în relief pot fi simțite, dar și citite cu ajutorul alfabetului Braille.
1 min
1 min
Locurile de muncă pentru tineri, amenințate de Inteligența Artificială. Lipsa experienței de muncă, taxată
Locurile de muncă pentru începători sunt preluate din ce în ce mai mult de inteligența artificială, arată un studiu al unei companii de consultanță și audit. Două treimi dintre companiile globale mari spun că angajații recrutați recent sunt insuficient pregătiți pentru rolurile pe care le ocupă.
1 min
1 Mai - Ziua Muncii. Care este originea sărbătorii și cum este marcată în România și alte țări europene
Ziua de 1 mai, cunoscută și ca Ziua Muncii, este o sărbătoare recunoscută de zeci de țări și reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice.
1 min
Plaje noi, dar fără șezlonguri de 1 Mai. 24 de hoteluri și peste 60 de pensiuni sunt deschise în sudul litoralului
Primul val de turiști își face deja bagajele pentru tradiționalul 1 mai la mare. Cât de pregătite sunt stațiunile aflăm într-o serie de reportaje care ne prezintă radiografia litoralului românesc de la nord la sud.
1 min
Oana Gheorghiu, director ANMCS: Această instituție are un rol important într-o reformă reală în sănătate
Oana Gheorghiu, reprezentant al Administrației Prezidențiale în Colegiul director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, a vorbit la Euronews România despre misiunea pe care o are în cadrul ANMCS.