Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv

Inflația din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv în ianuarie, potrivit datelor preliminare de la Eurostat, publicate miercuri.

Se estimează că inflația din cele douăzeci de țări care utilizează moneda unică va fi scăzut la 8,5% față de an în ianuarie, de la 9,2% în decembrie . Prima scădere a fost observată în noiembrie, deși a fost încă peste pragul de 10% după ce a atins un nivel record cu luna precedentă.

Energia a continuat să fie cel mai mare motor al inflației luna trecută, cu o creștere anuală de 17,2%, dar prețurile au scăzut semnificativ în ultimele luni.

Acest lucru este atribuit temperaturilor mai blânde decât cele ale utilizatorului din toamna și începutul iernii, depozitelor de gaz bine aprovizionate și planurilor de economisire a energiei în blocul de 27 de țări, care au văzut prețurile gazelor scăzând la niveluri nemaivăzute de când Rusia a invadat Ucraina aproape un an.

Totuși, inflația rămâne de patru ori peste ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană și al cărei organ de conducere urmează să se întrunească joi la Frankfurt pentru a decide dacă va opera o nouă majorare a ratei dobânzii pentru a rezolva problema.

În ciuda scăderii generale, două țări au înregistrat de fapt o creștere a inflației.

Se estimează că ratele din Estonia și Letonia vor fi crescut la 18,8% și, respectiv, 21,6%, de la 17,5% și 20,7% în decembrie. Un alt stat baltic, Lituania, are a treia cea mai mare rată, cu 18,4%, în scădere de la 20,0% în luna anterioară.

Țările baltice, vulnerabile din cauza prețurilor la energie

Țările baltice sunt deosebit de vulnerabile la volatilitatea prețurilor la energie din cauza expunerii lor anterioare la livrările rusești, pe care le-au redus după ce Moscova și-a lansat războiul în Ucraina. Dar cele trei țări mici aveau deja o inflație ridicată înainte de invazie din cauza problemelor legate de cerere și ofertă legate de pandemia COVID-19.

Între timp, Spania (5,8%), Malta (6,7%) și Cipru (6,8%) au cele mai scăzute rate din bloc.

Asemenea energiei, se estimează că prețurile la alimente și servicii neindustriale au scăzut ușor, dar cele ale alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut de fapt, rata anuală a inflației fiind de 14,1% față de 13,8% în decembrie.

Inflația de bază , care exclude prețurile la energie și alimente din cauza volatilității acestora și, prin urmare, este văzută ca o reprezentare mai exactă a stării economiei, este stabilă de la o lună la lună la 5,2%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE