Industria cinematografică se teme să nu fie amestecată în războiul tarifar dintre UE și SUA

Sectorul cinematografic european ar putea avea serios de suferit dacă este inclus în negocierile comerciale tensionate dintre Bruxelles și Washington, avertizează un reprezentant-cheie al industriei din UE, scrie Euronews.com.

Nu vrem să fim parte din negocierea generală privind tarifele între europeni și americani,” a declarat pentru Euronews Juliette Prissard, delegat general al Eurocinema – organizație care reprezintă producătorii de film la Bruxelles.

Aceasta a adăugat că „există mereu riscul ca cultura să fie pusă pe plan secund față de legislația UE, cum ar fi cea privind digitalul.”

Prissard se teme că reglementările audiovizuale ale UE ar putea fi considerate mai puțin importante de către Comisia Europeană și, astfel, sacrificate în eventuale concesii pentru încheierea războiului comercial cu SUA.

Duminică noapte, pe platforma sa Truth Social, Donald Trump a anunțat că a autorizat Departamentul Comerțului și Biroul Reprezentantului Comercial al SUA să impună o taxă vamală de 100% pentru orice film realizat în afara SUA care intră pe piața americană.

Industria cinematografică americană MOARE rapid,” a scris fostul președinte, acuzând alte țări că oferă stimulente pentru a atrage producătorii și studiourile departe de SUA. „Este un atac concertat și o amenințare la adresa securității naționale... este și propagandă!

Nu este clar cum ar putea fi implementată această măsură, în condițiile în care multe filme, inclusiv cele de buget mare, au producții internaționale. De exemplu, viitorul film Mission: Impossible – The Final Reckoning a fost filmat în mai multe țări.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze direct amenințările lui Trump, precizând doar că va reacționa când va exista o măsură concretă.

André Buytaers, președintele Pro Spere (federația belgiană a creatorilor și interpreților din domeniul audiovizual), a declarat că o eventuală interdicție asupra filmărilor europene în SUA „ar fi absurdă”, adăugând că „oricum, sunt foarte puține filme europene distribuite în SUA, deci impactul nu va fi imens”.

Potrivit Observatorului Audiovizual European, numărul de bilete vândute în SUA pentru filme europene a scăzut drastic în ultimii ani: de la aproximativ 33 de milioane în 2017, la doar 4,8 milioane în 2023.

Asociația americană a industriei cinematografice și TV (MPA) a transmis pe 11 martie o scrisoare administrației SUA în care critica legislația europeană ce impune ca 30% din conținutul platformelor video on demand să fie rezervat producțiilor europene, precum și obligațiile statelor membre de a investi în opere audiovizuale locale.

Aceleași reglementări au fost menționate ca bariere comerciale într-un raport al Reprezentantului Comercial al SUA din 2 aprilie.

UE negociază deja cu SUA pentru încheierea conflictului tarifar moștenit din mandatul anterior al lui Trump – conflict ce a dus la impunerea unor tarife de 25% pentru aluminiu și oțel, 25% pentru automobile și 10% pentru alte importuri europene. Un oficial UE a precizat însă pentru Euronews că cotele privind producțiile audiovizuale nu fac parte din actualele negocieri.

Declarațiile lui Trump vin cu puțin timp înainte de debutul Festivalului de Film de la Cannes, pe 13

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE