Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters.
Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut în ritm anual cu 0,3% în primul trimestru din 2025, după un avans de 2,4% în ultimele trei luni din 2024. Economiștii mizau pe o creștere a PIB-ului între 0,3% și 0,8%.
Creșterea economiei în primele trei luni din acest an a fost afectată de majorarea importurilor, companiile din Statele Unite încercând să aducă mărfuri din străinătate înainte ca administrația Trump să impună taxe vamale.
În primul trimestru din 2025, importurile au crescut cu 41%, cel mai rapid ritm din 1972, exceptând perturbările din 2020 provocate de pandemie, și au șters cinci puncte procentuale din creșterea economiei.
Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din economia americană au crescut cu doar 1,8% în perioada ianuarie-martie 2025, de la un avans de 4% în ultimele trei luni din 2024. Cheltuielile guvernamentale federale au înregistrat un declin de 5,1% în primele trei luni din acest an.
Dar investițiile companiilor au crescut cu 21,9%, pe fondul majorării achizițiilor de echipamente.
Mulți economiști avertizează că taxele vamale vor afecta evoluția PIB-ului SUA în semestrul doi din 2025, iar riscul recesiunii sporește.
Încrederea consumatorilor americani este la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, iar companiile sunt demoralizate. Multe firme și-au retras previziunile financiare anuale, citând incertitudinile privind cheltuielile gospodăriilor, în contextul efectelor taxelor vamale.
De asemenea, inflația ar urma să crească anul acesta, iar economiștii se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să reia reducerea dobânzilor la un moment dat în acest an.
Inflația rămâne principala îngrijorare economică pentru majoritatea americanilor, chiar dacă prețurile de consum au scăzut semnificativ comparativ cu vârful atins în 2022. Donald Trump a promis în campanie că va reduce rapid inflația, dar inflația anuală este mai mare acum decât era în luna septembrie 2024, când a coborât pentru scurt timp până la 2,1%.