Președintele american Donald Trump a anunțat duminică tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, pe motiv că industria cinematografică din Statele Unite este pe cale de a muri „foarte repede” din cauza stimulentelor pe care alte țări le oferă pentru a atrage regizorii, relatează Reuters.
„Acesta este un efort concertat al altor națiuni și, prin urmare, o amenințare la adresa securității naționale. Este, în plus față de orice altceva, propagarea de mesaje și propagandă”, a scris Trump într-o postare pe Adevărul Social.
Trump a anunțat că autorizează agențiile guvernamentale, cum ar fi Departamentul Comerțului, să înceapă imediat procesul de impunere a unui tarif de 100% asupra tuturor filmelor produse în străinătate care sunt apoi trimise în Statele Unite.
„Vrem filme făcute în America, din nou”, a insistat liderul de la Casa Albă.
Secretarul Comerțului, Howard Lutnick, a reacționat printr-o postare pe rețeaua X: „Ne ocupăm de asta”.
Atât Lutnick, cât și Trump nu au oferit detalii cu privire la modul în care vor fi aplicate tarifele.
Nu era clar dacă tarifele se vor aplica atât filmelor difuzate pe serviciile de streaming, cât și celor difuzate în cinematografe, sau dacă acestea vor fi calculate pe baza costurilor de producție sau a veniturilor din box office.
Duminică seara, directorii de la Hollywood au încercat încercau să clarifice situația. Motion Picture Association, care reprezintă marile studiouri, nu a avut nicio reacție.
În ianuarie, Trump i-a numit pe actorii Jon Voight, Sylvester Stallone și Mel Gibson, cu scopul ca Hollywood-ul să fie „mai mare, mai bun și mai puternic ca niciodată".
Producția de filme și de televiziune a părăsit Hollywood-ul de ani de zile, îndreptându-se către locații cu stimulente fiscale care fac filmările mai ieftine.
Guvernele din întreaga lume au mărit creditele și reducerile în numerar pentru a atrage producții și pentru a obține o parte mai mare din cele 248 de miliarde de dolari care, conform estimărilor Ampere Analysis, vor fi cheltuite la nivel mondial în 2025 pentru producerea de conținut.
Toate marile companii media, inclusiv Walt Disney, Netflix și Universal Pictures filmează în străinătate, în țări precum Canada și Marea Britanie.
În 2023, aproximativ jumătate din cheltuielile pentru proiecte de film și televiziune cu bugete mai mari de 40 de milioane de dolari au fost efectuate în afara SUA, potrivit firmei de cercetare ProdPro. Producția de film și televiziune a scăzut cu aproape 40% în ultimii 10 ani în Los Angeles, potrivit FilmLA, o organizație non-profit care urmărește producția din regiune.
Incendiile de vegetație din ianuarie au intensificat temerile potrivit cărora producătorii de filme ar putea să-și mute afacerile în afara Los Angeles-ului, iar operatorii, creatorii de costume, tehnicienii de sunet și alți angajați de pe platourile de filmare s-ar putea muta din oraș în loc să se implice în eforturile de reconstrucție.