Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începe procesul penal împotriva lui Donald Trump. Este primul fost președinte al SUA judecat într-un dosar penal

Proces istoric în Statele Unite ale Americii. Astăzi începe primul proces penal în care va fi judecat un fost președinte american. Este vorba de Donald Trump, care a ajuns deja la un tribunal din New York. Liderul republicanilor este cercetat pentru falsificarea de documente contabile după ce a încercat să cumpere tăcerea unei actrițe de filme pentru adulți cu care ar fi avut o relație.

Donald Trump a fost pus sub acuzare anul trecut, în aprilie. Potrivit procurorilor, în 2016, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, o actriță de filme pentru adulți a contactat mai multe televiziuni și s-a arătat dispusă să povestească despre o relație avută cu Donald Trump. Cei din staff-ul lui Trump au aflat despre intenția femeii și i-au propus un târg. Avocatul lui Donald Trump i-ar fi plătit actriței de filme pentru adulți 130 de mii de dolari ca să-i cumpere tăcerea. Potrivit procurorilor, problema este că Donald Trump ar fi falsificat unele acte comerciale pentru a ascunde plata. Fostul președinte neagă acuzațiile. 

Donald Trump, fost președinte al Statelor Unite al Americii: ”Domnule președinte, ați știut că Stormy Daniels a  primit 130 de mii de dolar? Nu. Dacă aceste acuzații sunt false, de ce Michael Cohen a făcut această plată? Ar trebui să-l întrebați pe Michael Cohen, el este avocatul meu.” 

În 2018, actrița de filme pentru adulți promitea că nu va renunțat până când ”adevărul nu va ieșit la iveală”. 

Stormy Daniels, actriță pentru filme pentru adulți: ”Eu și avocatul meu ne angajăm să facem tot ce putem pentru ca întreaga lume să afle adevărul, să afle ce s-a întâmplat. Îmi dau cuvântul de onoare că nu ne vom opri până când acest lucru nu se va întâmpla.”

Donald Trump riscă până la patru ani de închisoare

Dacă va fi găsit vinovat, fostul președintele, în vârstă de 77 de ani, riscă până la patru ani de închisoare. Totuși, există posibilitatea ca Trump să achite o amendă și să evite încarcerarea. Procesul începe cu selectarea completului de jurați  și ar putea dura de la șase până la opt săptămâni.

Eric Tucker, jurnalist Associated Press: ”Notabil este că jurații nu vor fi întrebați despre loialitatea lor politică, dacă sunt democrați, dacă sunt republicani sau pentru cine au votat. Dar li se vor pune o serie de întrebări care sunt concepute pentru a determina dacă au prejudecăți pro sau contra lui Donald Trump, prejudecăți care ar putea pune sub semnul întrebării neutralitatea lor.”

Donald Trump, principalul contracandidat al lui Joe Biden pentru scrutinul prezidențial din acest an, este cercetat în patru cazuri penale. În unul dintre dosare, Trump a fost inculpat pentru că a complotat pentru a obține anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE