Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Iași, după 20 de ani de planuri

A fost nevoie de aproape 20 de ani pentru ca săpăturile pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași să înceapă. Două decenii în care sute de mii de pacienți au fost plimbați de la un spital la altul pentru investigații. Două decenii în care s-au pierdut bani, s-au făcut anunțuri triumfaliste în campanii, însă lucrările s-au tot amânat. Ministrul Sănătății a pus mâna pe hârleț și a dat, simbolic, startul primei etape - pregătirea terenului pentru construcție.

Ministrul Sănătății a înfipt primul hârleț în pământ

După aproape două decenii de discuții, proiecte, studii de fezabilitate, bani cheltuiți, Ministrul Sănătății a înfipt primul hârleț în pământ, un simbol pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență de la Iași.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Cel mai mult o să mă bucur să sărbătorim acest spital atunci când va intra în funcțiune, peste patru ani. Acesta este termenul de execuție a acestui spital. Și sunt convins că el va fi gata la timp.”

De termene de finalizare s-a tot auzit. Iar în tot acest timp mii de pacienți au fost plimbați de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Spiridon” la alte spitale din oraș pentru investigații esențiale.

Bărbat: „Este nevoie pentru că aici se vine la UPU și se stă foarte mult. Și atunci poate va fi mai liber, intrăm mai repede.”

Anul trecut au ajuns la urgență la Spiridon peste o sută de mii de pacienți. 

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: „Cred că 20 la sută dintre aceștia au avut nevoie de intervenții în celelalte spitale. Și mă refer la cazurile grave. Orice  transport, mișcările cu targa, în mașină, din mașină, pe drumuri înseamnă un risc mai mare pentru pacient.”

Ce capacitate va avea noul spital

Iar acest lucru se va întâmpla încă cel puțin patru ani. Numai prima etapă, pregătirea terenului, va dura, conform planificărilor, patru luni. Lucrările au demarat cu câteva luni întârziere, din cauza contestațiilor.

Adrian Popa, președintele ANDIS: „Încercăm să recuperăm, însă, cu evaluarea ofertelor pe pachetul numărul doi care va începe într-un scurt timp și care ne va aduce un nou câștigător. Însă și acolo sub rezerva faptului că e posibil, mai ales că sunt peste 50 de companii interesate, 50 de companii au solicitat clarificări la documentația postată în sistemul de achiziții publice, și acolo ne putem aștepta la contestații.”

Spitalul de la Iași va avea 850 de paturi, șapte etaje, heliport și 9.600 de panouri fotovoltaice.

prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași: „Suntem pregătiți pentru a asigura o pregătire corespunzătoare tuturor specialiștilor care vor funcționa în acest spital în condițiile unei infrastructuri care corespunde anilor în care trăim.”

În 2019, Ministerul Sănătății estima o investiție de 500 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Acum costul e de 700 de milioane de euro. Lucrările urmează să înceapă în câteva săptămâni și pentru alte două spitale Regionale, cel din Craiova și din Cluj-Napoca. Toate ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE