Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă un pas în sprijinul persoanelor cu autism. Meseria de analist comportamental ar putea fi reglementată în România

Specialiștii care trebuie să identifice nevoile unor persoane cu autism ar putea fi recunoscute oficial ca analiști comportamentali. Meseria nu este reglementată în România, deși este practicată de peste 20 de ani. Proiectul de lege a fost inițiat de o deputată și le va permite specialiștilor să deschidă cabinete individuale.

Fiul Mihaelei a fost diagnosticat cu autism pe când băiatul avea doar câteva luni. Au trecut 15 ani, iar, de atunci, femeia se străduiește să susțină financiar terapiile de care fiul ei are nevoie. Costul lor trece de 5 mii de lei pe lună.

Mihaela, mama unui copil cu autism: Când afli acest diagnostic, consideri că s-a făcut un hău în jurul tău și nu mai poți să ieși de acolo, însă, trebuie sa te scuturi și să o iei de la capăt, să găsești soluții. Coșmarul meu cel mai mare este că nu știu ce se va întâmpla cu copilul meu după ce noi nu vom mai fi. Analistul comportamental este cel care coordonează echipa de terapie și eu îl numesc îngerul copilului meu.

De cinci ani și jumătate, de ajutorul unui analist comportamental beneficiază și un alt băiat, care a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 3 ani. Cu ajutorul terapiilor, băiatul a început să vorbească. 

Petruța, bunica unui copil cu autism: Îi fac gogoșele și a început să ceară și alaltăieri, îți spun sincer, am plâns. Mi-a spus: vreau gogoși. Aveam puțina treabă, nu i-am spus că-i fac și a venit la mine și mi-a spus Tuți face gogoși. Deci, pentru mine, asta a fost o bucurie de nedescris.

Un nou proiect de lege reglementează profesia de analist comportamental, statutul acestuia, dar și înființarea Colegiului Național al Analiștilor Comportamentali din România.

Daniela Bololoi, președintele asociației Help Autism: Analistul comportamental va lucra în echipă multidisciplinară, atunci când vorbim de persoane cu TSA, alături de medicul psihiatru și de alți medici, în funcție de patologia copilului, tânărului și a adultului cu autism.

Anca Dumitrescu, fondatoarea Autism VOICE: În acest moment nu există suficienți specialiști, la nivel național. În total, în România, sunt peste 40 de mii de persoane cu autism și câteva mii de specialiști.

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, analiștii comportamentali, care vor obține dreptul de a practica această meserie, vor putea profesa în sectorul public şi în cel privat, își vor putea deschide cabinete individuale, asociate sau societăți civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE