Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă un azil al groazei descoperit în Ilfov: servicii medicale inexistente și mâncare neadecvată

Anchetatorii anticorupție au descoperit un nou azil al groazei în Voluntari, unde au făcut percheziții. Administratorii centrului au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DNA, după audieri.

Aceștia sunt bănuiți că ofereau servicii medicale doar pe hârtie, iar hrana oferită rezidenților nu era adecvată. Mai mult, unii dintre aceștia erau mutați din centru când inspectorii sociali mergeau în vizită.

"În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost "încropită" de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală", potrivit unui comunicat DNA, scrie Agerpres.

Administratorii au prezentat documente false

Anchetatorii spun că cei doi administratori, un fost subofițer de poliție judiciară din Voluntar și o doctoriță ar fi prezentat documente false inspectorilor sociali, când veneau în control: un extras din revisal, un contract de catering sau un contract privind prestarea de servicii medicale.

Cu ajutorul acestor acte false se atesta faptul că azilul îndeplinea condițiile și standarele minime pentru obținerea licenței de funcționare, iar inspectorii sociali ar fi dat acea licență fără să știe care sunt condițiile reale. De fapt, serviciile medicale ar fi fost inexistente, iar tratamentul care nu se administra cu regularitate ar fi fost dat vârstnicilor de persoane care nu aveau o pregătire medicală.

Unii bătrâni erau scoși din azil pe perioada controalelor

Pe perioada vizitelor făcute de inspectorii sociali, unii dintre pacienți, cei care nu îndeplineau condițiile de admisibilitate, ar fi fost scoși din azil și cazați pentru o noapte într-un hotel. Apoi erau plimbați cu mașina sau ținuți în parcarea unui hipermarket până când se încheia evaluarea, potrivit anchetatorilor.

Azilul a avut activitatea suspendată după ce, în urmă cu două săptămâni, au fost descoperite mai multe nereguli. Atunci administratorii ar fi mutat beneficiarii în altă locație care nu avea licență de funcționare și ar fi continuat activitatea. Le-au spus autorităților că bătrânii au fost luați de familii.

"După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii", mai spun procurorii.

Cei doi administratori sunt acum cercetați pentru participație improprie la abuz în serviciu. Au fost reținuți pentru 24 de ore după audieri, iar judecătorii de la Tribunalul București au decis să îi plaseze sub arest preventiv pentru 30 de zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE