Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă patru artiști, amendați la UNTOLD, de Jandarmeria Cluj: Macanache și membrii trupei Paraziții

După cazul Gheboasă, care a declanșat o dezbatere în spațiul public în ultimele zile, pentru prestația sa din cadrul festivalului UNTOLD, a apărut un nou anunț al Jandarmeriei Cluj despre alți 4 artiști care au fost sancționați cu amendă în valoare de 1.000 de lei fiecare.

Surse din cadrul Jandarmeriei spun că ar fi vorba despre nume mari din muzica românească: Cătălin Ștefan Ion – Cheloo și Bogdan Ionuț Pastacă – Ombladon de la Paraziții, dar și Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu.

Motivația este prezentarea în concerte a unor cântece cu versuri care conțin un limbaj vulgar,

licențios sau rasist.

”În urma analizării imaginilor și înregistrărilor video din timpul festivalului Untold, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a aplicat noi sancțiuni contravenționale pentru 4 artiști, care au prezentat în concert cântece cu versuri care conțin un limbaj vulgar, licențios sau rasist.

Cele 4 persoane au fost sancționate cu amendă în valoare de 1000 de lei fiecare, conform art. 2, alin 1) din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. În continuare, ne reafirmăm angajamentul de a proteja drepturile și libertățile individuale ale tuturor persoanelor, indiferent de categoria socială sau etnică, atâta timp cât acestea respectă prevederile legale”, se menționează într-un comunicat al Jandarmeriei.

Artistul Macanache a invocat pe o rețea socială articolul 30 și anume libertatea de exprimare din Constituție.

Reacția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

”Instanța de judecată va stabili dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare. Trebuie văzut tot contextul mesajului transmis. În articolul 30 din Constituție este menționat că este interzisă incitarea la ură și discriminarea și încălcarea demnității umane a unei persoane, deci libertatea umană nu e un drept absolut. Văd că foarte mulți uită sau nu știu acest aspect.

Dreptul de libertate de exprimare este un drept care cunoaște limite.Acest drept presupune îndatoriri și responsabilități atunci când îl exercităm. Deci nu este un drept absolut.

Se pune în discuție și cine are acces la astfel de concerte, care prezintă astfel de artiști cu versuri în melodiile lor, dacă minorii ar trebui să aibă sau nu acces. Sunt mai multe aspecte de analizat”, spune Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Dacă un artist străin are cântece cu cuvinte discriminatorii, poate fi amendat?

Csaba Asztalos, președintele CNCD: ”Depinde de la caz la caz, dar nu cred că soluția este a analiza versuri din melodii. Un cetățean străin care săvârșește o faptă de discriminare în România poate fi sancționat”.

Untold 2023. Trapperul Gheboasă, acuzat că promovează consumul de droguri pe scenă

La începutul săptămânii trapperul Gheboasă amendat cu 1.000 de lei pentru prestația de la Untold.

Cântărețul a declanșat o dezbatere pe Internet și nu numai. Pentru că artistul vorbește în versurile lui inclusiv despre consumul de droguri, acesta a fost acuzat că muzica lui s-ar afla printre motivele pentru care adolescenții și tinerii ajung să consume substanțe interzise.

Cântărețul a fost amendat pentru "proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se arată într-o informare de presă a Jandarmeriei Române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE