Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Împăduriri pentru stoparea deșertificării Olteniei. Pe 70 de hectare de nisip din Sahara Olteniei au fost plantați salcâmi

70 de hectare de nisip din Sahara Olteniei au fost împădurite cu salcâm, ulm și dud. Aceasta este prima împădurire prin PNRRR. Ministrul Mediului a anunțat că în perioada următoare vor fi plantate încă 2500 de hectare de terenuri nisipoase din zona Olteniei ca să protejeze localitățile și culturile din jur. Dacă nu vor fi împădurite solurile nisipoase, sudul României va fi complet deșertificat în 50 de ani, spun experții. 

350.000 de puieți, în mare parte salcâm, au fost plantați în comuna doljeană Apele Vii. Aceștia sunt primii puieți plantați prin PNRR și au costat 2,3 milioane de euro. Autoritățile își propun astfel să stopeze deșertificarea zonei - așa zisa Sahara a Olteniei.  

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: ”Colegii mei de la ANM îmi spun că în fiecare an pierdem aproximativ 1.000 de hectare de soluri fertile în sudul României. În 50 de ani am putea să constatăm că tot întregul sud al României este deșertificat complet.” 

Dolj, județul cu cele mai mici suprafețe de pădure

Potrivit datelor oficiale, Doljul este unul din județele cu cele mai mici suprafețe de pădure, sub 12%. Planul este să crească suprafața forestieră în perioada următoare. De altfel, în toată zona Olteniei vor fi împădurite 2400 de hectare de teren nisipos până în primăvara anului viitor. Experții în domeniul horticol spun că împădurirea este obligatorie pentru protejarea zonei. 

Nicolae Giugea, profesor universitar Facultatea de Horticultură Craiova: ”Sahara Olteniei chiar există. Dacă inițial vorbeam acum 40-50 de ani de 80.000 de hectare în momentul de față vorbim de aproape 100.000 de hectare de terenuri nisipoase. Spre deosebire de toate celelalte zone nisipoase din România, unde sunt nisipuri umede, acestea sunt nisipuri usccate, zburătoare, exact cum e în Sahara. Dacă spunem că Oltenia este Sahara României nu exagerăm cu nimic. Toamna semeni grâul frumos, primăvara când te duci nu-l mai găsești.”

Pedologii spun că în Dolj sunt afectate de soluri nisipoase multe localități din partea dreaptă a râului Jiu.  

Ion Popa, director Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Dolj: ”Culoarea galbenă dacă se observă este sabo soluri, adică solurile nisipoase care sunt preponderent pe județul Dolj. Se observă, așa cum am spus și mai devreme, toată partea estică a Râului Jiu împroprietărită de sus până jos, începe să crească în permanență. Toate solurile nisipoase găsesc către sud. Măsurile ameliorative care ar putea fi efectuate la aceste terenuri pentru a nu mai putea fi spulberate nisipurile sunt împăduririle cu specia de salcâm care este cea mai rezistentă la textura nisipoasă și întreținerea cu un covor vegetal permanent. Un exemplu bun ar fi la Mârșani, acele căpșunării care în permanență timp de 3-4-5 ani ele stau și nu mai oferă posibilitatea spulberării nisipurilor atunci când se produc vânturile dominante pe nisipuri.”

Autoritățile își propun să dubleze suprafața de terenuri nisipoase împădurite până la 2026. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE