Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hainele nu țin cu mediul. Parlamentul European vrea introducerea unui pașaport digital pentru textile

Publicat de: Felicia Macaleț

Doar 1% dintre hainele din întreaga lume sunt reciclate. Din această cauză, industria textilă este responsabilă pentru 96 de milioane de tone de deșeuri.

Comisia de mediu din Parlamentul European trage un semnal de alarmă și vrea să oblige producătorii să atașeze hainelor un pașaport digital cu toate datele produselor, inclusiv impactul asupra mediului.

2.700 de litri de apă sunt necesari pentru producerea unui tricou. Mai exact consumul de apă potabilă a unei persoane timp de 2,5 ani. Dacă luăm în calcul doar aceste cifre, ne putem da seama de impactul industriei textile asupra mediului. Industria mondială a îmbrăcăminții este responsabilă pentru peste 90 de milioane de tone de deșeuri anual.

Mihai Tănase, Communication Specialist, platforma Harta Reciclării: În momentul de față, de exemplu, în România nu există o obligație a colectării separate a deșeurilor textile, iar ea va veni abia la 1 ianuarie 2025. Industria reciclării pe partea de materiale textile este cvasiinexistentă.

Mai puțin de 1 % din hainele din întreaga lume sunt reciclate, respectiv readuse în uz

De cele mai multe ori materiale sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri. Platformele online de fashion spun că românii cumpără destul de multe haine, dar încearcă să se orienteze către materiale calitative.

Robert Breza, reprezentant magazin online de haine: Coșurile medii sunt compuse din 2 produse, 2 produse jumătate, în medie, depinde de campanie și de sezon. Avem clienți care cumpără des, clienți care cumpără recurent. Comanda medie are 350-400 lei, cu TVA inclus, ceea ce e un coș mare pentru achiziția de fashion. Vindem produse din zona Premium, ceea ce nu este fast-fashion. Produsele țin mai mult.

Comisia pentru mediu din Parlamentul European vine cu o posibilă soluție pentru oprirea supraconsumului de haine – Pașaportul digital al produsului.

Acesta ar transmite toate datele, inclusiv impactul asupra mediului către consumator. În plus, parlamentarii doresc să instituie obligativitatea comercianților de a oferi consumatorilor o garanție privind durabilitatea produselor textile și informații cu privire la modul în care hainele pot fi reparate.

Dana Păun este unul dintre designerii români care pune accent pe haine versatile care nu ies din trend prea repede.

Dana Păun, designer vestimentar: Pentru noi este important să nu producem foarte mult. Mai bine cumpăram un produs mult mai calitativ, e adevărat, un pic mai scump, dar îl purtăm mult mai multă vreme. Avem niște mesaje care pot fi purtate o viață. Noi nu avem colecții care se poartă strict un sezon. De la bun început am urmărit să facem haine și să ne învățăm clienții că hainele se pot purta ani și ani de zile, nu 3 luni pe an și după aia le aruncam, uităm de ele.

Dana are și o soluție pentru persoanele care își doresc cât mai multe haine noi.

”Pentru a da o viață mai lungă produselor sunt aceste printuri detașabile. Ele pot schimba orice ținută și pot schimba viața oricărei ținute. Se prind cu ace de siguranță. Este una dintre metodele noastre de a ne gândi la planetă, la mediul care ne înconjoară”, spune designerul.

Conform celor mai recente informații, europenii consumă aproape 26 de kilograme de textile și aruncă în jur de 11 kilograme de textile, în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE