Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gypsy Rose Blanchard urmează să fie eliberată condiționat, după ce și-a convins prietenul să o ucidă pe mama ei abuzivă

Gypsy Rose Blanchard, femeia din Missouri care și-a convins un prieten online să își ucidă mama după ce aceasta a obligat-o să pretindă ani de zile că suferă de leucemie, distrofie musculară și alte boli grave, va fi eliberată condiționat joi, potrivit The Associated Press.

Gypsy, tratată pentru afecțiuni pe care nu le avea

Cazul a stârnit interesul tabloidelor naționale după ce au apărut informații potrivit cărora mama lui Gypsy Blanchard, Clauddine "Dee Dee" Blanchard, care a fost ucisă în 2015, și-a ținut practic fiica prizonieră, obligând-o să folosească un scaun cu rotile și un tub de alimentare.

S-a dovedit că Gypsy Blanchard, acum în vârstă de 32 de ani, era perfect sănătoasă, nu avea întârzieri de dezvoltare, așa cum crezuseră întotdeauna prietenii ei. Mama ei suferea de sindromul Munchausen prin procură, o tulburare psihologică în care părinții sau îngrijitorii caută simpatie prin bolile exagerate sau inventate ale copiilor lor, a declarat avocatul ei de la proces, Michael Stanfield.

"Oamenii îi spuneau în mod constant lui Dee Dee Dee ce mamă minunată era, iar Dee Dee Dee primea toată această atenție", a spus el.

Prin intermediul acestui truc, mama și fiica au cunoscut-o pe vedeta country Miranda Lambert și au primit donații caritabile, o excursie la Disney World și chiar o casă lângă Springfield de la Habitat for Humanity.

Cum nu și-au dat doctorii seama că Gypsy era sănătoasă?

Stanfield a declarat că mama lui Gypsy Blanchard a reușit să-i păcălească pe medici spunându-le că dosarele medicale ale fiicei sale au fost pierdute în urma uraganului Katrina. Dacă aceștia puneau prea multe întrebări, ea pur și simplu găsea un alt medic, bărbierind-o pe fată în cap pentru a-și susține povestea. Printre procedurile inutile la care a fost supusă Gypsy Blanchard se numără și îndepărtarea glandelor salivare. Mama ei i-a convins pe medici că era necesar, folosind anestezic topic pentru a provoca salivarea.

Gypsy Blanchard, care a avut puțină școlarizare sau contact cu altcineva în afară de mama ei, a fost, de asemenea, indusă în eroare, mai ales când era mai tânără, a declarat Stanfield.

"Medicii par să confirme tot ceea ce ți se spune. Lumea exterioară îți spune că mama ta este o persoană minunată, iubitoare și grijulie. Ce altă idee poți avea?" a spus Stanfield.

Dar apoi abuzul a devenit mai fizic, a spus Stanfield. Gypsy a declarat că mama ei a bătut-o și a legat-o cu lanțuri de un pat. Încet-încet, Gypsy a început să înțeleagă și că nu era atât de bolnavă pe cât spunea mama ei.

"Am vrut să mă eliberez de strânsoarea ei asupra mea", a declarat Gypsy la procesul din 2018 al fostului ei iubit, Nicholas Godejohn din Big Bend, Wisconsin, care ispășește o condamnare pe viață pentru această crimă. Ea a continuat să adauge: "L-am convins să o facă".

Ea a fost condamnată la 10 ani de închisoare

Când a depus mărturie la procesul lui, procurorii îi oferiseră deja o înțelegere, din cauza abuzurilor pe care le-a îndurat. În schimbul faptului că a pledat vinovată în 2016 pentru crimă de gradul doi, ea a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Acuzația de crimă de gradul întâi cu care s-a confruntat inițial ar fi însemnat o condamnare pe viață.

"Nick era atât de îndrăgostit de ea și atât de obsedat de ea încât ar fi făcut orice", a susținut în instanță avocatul lui Godejohn, Dewayne Perry, spunând că clientul său suferă de autism și a fost manipulat.

Cu toate acestea, procurorii au susținut că el a fost motivat de sex și de dorința de a fi cu Gypsy Blanchard, pe care a cunoscut-o pe un site de întâlniri creștin.

Potrivit declarației de cauză probabilă, Gypsy Blanchard a furnizat cuțitul și s-a ascuns într-o baie în timp ce Godejohn și-a înjunghiat mama în mod repetat. În cele din urmă, cei doi au ajuns cu autobuzul în Wisconsin, unde au fost arestați. Ea a fost încarcerată de atunci la o închisoare de stat pentru femei din Chillicothe.

"Lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par", a declarat șeriful comitatului Greene, Jim Arnott, în momentul în care au început să apară dezvăluirile ciudate.

Chiar și vârsta lui Gypsy era o minciună. Mama ei spusese că este mai tânără pentru a face mai ușor să perpetueze frauda și a scăpat cu bine pentru că Gypsy era foarte mică: doar 1,80 metri și 150 de centimetri înălțime.

Inițial, forțele de ordine au fost atât de confuze încât documentele originale ale tribunalului au menționat trei vârste diferite pentru ea, cea mai tânără fiind de 19 ani. Ea avea 23 de ani.

”Închisoarea nu este un loc în care devii fericit și sănătos”

Procurorul din comitatul Greene, Dan Patterson, a descris acest caz ca fiind "unul dintre cele mai extraordinare și neobișnuite cazuri pe care le-am văzut".

Stanfield și-a amintit că prima dată când a întâlnit-o pe Gypsy, aceasta a rămas fără suflare mergând pe jos cei 75 de metri (69 de metri) de la lift până la camera în care a vorbit cu ea. El a descris-o ca fiind subnutrită și fragilă din punct de vedere fizic.

"Pot spune sincer că rareori am avut un client care să arate extrem de bine după ce a executat o pedeapsă destul de lungă în închisoare", a spus Stanfield. "În general, închisoarea nu este un loc în care devii fericit și sănătos. Și spun asta pentru că, pentru mine, aceasta este un fel de dovadă pentru restul lumii despre cât de rău a fost ceea ce a trăit Gypsy".

Gypsy Blanchard a declarat ulterior că abia după ce a fost arestată și-a dat seama cât de sănătoasă era. Dar a fost nevoie de timp. În cele din urmă, ea s-a căsătorit în timp ce se afla în spatele gratiilor cu Ryan Scott Anderson, acum în vârstă de 37 de ani, din Saint Charles, Louisiana.

Cazul bizar a fost subiectul documentarului HBO din 2017 "Mommy Dead and Dearest", al miniserialului Hulu din 2019 "The Act" și al unei viitoare documentare Lifetime "The Prison Confession of Gypsy Rose Blanchard". Psihologul de televiziune "Dr. Phil" McGraw a intervievat-o din închisoare. Romanul "Darling Rose Gold" se bazează pe această poveste pentru premisa sa și pe propria mărturie a lui Blanchard, "Released: Conversations on the Eve of Freedom" va fi publicat luna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE