Guvernul taie indemnizațiile ATOP. Angajații primeau peste 3.000 lei pentru o ședință pe lună, în plus față de salariu

Guvernul a eliminat indemnizaţiile membrilor Autorităţilor Teritoriale de Ordine Publică. Membrii ATOP, de la polițiști la prefecți și jandarmi, primeau aproape 3.300 de lei pentru o singură ședință lunară. Asta pe lângă salariul de bază. Ministrul Dezvoltării susține că statul va economisi aproape 22 milioane de lei pe an. 

Indemnizații de peste 3.000 lei pentru o singură ședință pe lună

Doar pentru o ședință pe lună, unii membri ATOP erau răsplătiți cu 3.285 de lei net, potrivit Guvernului. În Capitală indemnizația se apropie de valoarea unui salariu minim. O spune chiar un membru al autorității, subprefectul Bucureștiului, Jean Badea.  

Jean Badea, subprefect, membru ATOP București: „La nivelul Bucureștiului, este mai mica suma, peste 2.000 lei, care presupune într-adevăr una sau mai multe ședințe pe lună, dar și alte activități, pentru că în ședință se stabilesc diverse lucruri care sunt puse în aplicare. Ulterior sunt implementate diverse proiecte, diverse activități pe care le stabilim în top, adică presupune o activitate mai multă.”

Eliminarea indemnizațiilor ATOP ar aduce economii de 22 de milioane de lei pe an, estimează Ministerul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila, cel care a propus masura, estimează economii de aproape 22 de milioane de lei anual prin eliminarea indemnizațiilor pentru ATOP. Se vor economisi 6,8 milioane de lei ale anului 2025, potrivit ministrului.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: „Membrii Autorităților Teritoriale de ordine publică, organisme consultative despre care premierul Ilie Bolojan spunea că dacă ar dispărea azi sau mâine nu s-ar îmtâmpla nimic, rămân fără indemnizații de la 1 august.” 

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor: „Și ele au fost copiate după modele europene, pentru că sunt situații în care trebuie într-un județ când ai un eveniment - uitați,  am  avut  acele  furtuni, acolo se constituie ATOP, Autoritatea Teritorială de Ordine  Publică, dar ele trebuie să dea dovadă de eficiență. N-aș fi acordat o indemnizație membrilor ATOP, de exemplu, pentru că ei sunt deja salarizați acolo unde lucrează.” 

Ce sunt ATOP și cine le compune

Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică sunt structuri consultative înființate la nivel județean, din care fac parte:

  • Reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei
  • Membri ai Consiliilor Județene
  • Prefecți
  • Reprezentanți ai societății civile

Scopul lor este să monitorizeze și să îmbunătățească siguranța publică la nivel local, dar eficiența lor a fost adesea pusă sub semnul întrebării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE