EXCLUSIV Cum risipește statul român 27 de milioane de euro anual. Agenția de promovare externă cu angajați care nu știu engleză

Statul român cheltuie 27 de milioane de euro pentru salariile și chiriile a 250 de angajați ai Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior. Instituția ar trebui să promoveze afacerile românești în străinătate. Paradoxul este că unii dintre atașații pe lângă ambasadele României nici măcar nu vorbesc limba engleză și nici limba țărilor în care sunt detașați. Dezvăluirile au fost făcute în exclusivitate la Euronews de Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu. 

27 de milioane de euro pentru salarii și chirii

Paula Rusu, jurnalistă Euronews: „Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, ARICE. O agenție care funcționează de o perioadă bună de timp, care are drept misiune investiții și comerț exterior. Ce buget are o asemenea instituție și ce aduce înapoi?

Oana Țoiu, Ministrul de Externe: „Anul trecut au cheltuit 27 de milioane de euro în total. Ideea nu este greșită cu totul, pentru că nevoie este reală de euro. Pentru ce? Pentru funcționarea lor prepondere? Resurse umane și chirii au avut foarte puțini. Au avut foarte puțini bani pentru proiecte ca atare sau deplasări sau, mă rog, conferințele și întâlnirile unde puteau să promoveze interesele României. Și acelea au fost relativ limitate. Dar nevoia este reală. Țările au din ce în ce mai mult instrumente de promovare a propriilor antreprenor, de promovare a mediului lor de afaceri, de promovare a investițiilor companiilor lor în alte țări.” 

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior a fost infiintata în 2023, are 250 de angajați în total. ARICE are ca scop aplicarea politicii Guvernului pentru atragerea investiţiilor străine directe şi de portofoliu în România, promovarea comerţului exterior, inclusiv a serviciilor româneşti, mai puțin domeniul turismului, precum şi pentru urmărirea investiţiilor româneşti în străinătate, activități care sunt invizibile pentru mediul economic.

Christian Nasulea, Profesor de economie mondială: „Norocul nostru că economia românească lucrează cu produse și servicii de înalt nivel de tehnologie, nu suntem în evul mediu, avem cu ce putem face lucruri inteligente, noi suntem buni la noi acasă dar nu putem să ne asigurăm că știu și celeilalte ce putem face.

Alex Matei, Director de Dezvoltare și Strategie Grupul ICCO: „Noi nu suntem cunoscuți pe ce putem face, trebuie să fim cunoscuți, nu ne putem baza numai pe efortul societăților cu capital românesc sa îți facă marketing.”  

Angajați detașați în ambasade, dar fără cunoștințe minime de limba engleză 

Din cei 250 de angajați care ar trebui sa promoveze interesele și proiectele României, unii nu pot trece testul limbii engleze. Agenția este vizată direct de reforma guvernului Bolojan în perioada care urmează.

Oana Toiu, Ministrul Afacerilor Externe: „Spre noi au venit observații din partea unor antreprenori că au găsit în două trei țări angajați ai RICE a căror misiuni era din nou promovarea investițiilor, nu românești, sau aducerea unor investiții străine către România, care nu știau engleză și nici limba statului respectiv e implicat. Să poți să-ți faci meseria așa mă îndoiesc că vor putea continua în momentul în care cu adevărat măsurăm rezultatele și acei oameni sunt detașați aici. Angajat dedicat la momentul înființării 2023, care conducerea de la acel moment a considerat potrivit.

Clar că nu, nu funcționează la nivelul la care ar trebui să funcționeze și vrem să ne asigurăm în această perioadă, în consultări cu mediul de afaceri pe care le am și eu, pe care-l are și ministrul economiei, Radu Miruță, premierul, la rândul său, președintele, să ne asigurăm că așezăm bazele unei diplomații economice care într-adevăr susține practic obiectivele României mai departe. ARICE ca atare, mai ales proporțional cu bugetul pe care l-a avut disponibil, are nevoie de o reformă semnificativă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE