Guvernul polonez a aprobat cererea grupului Industria de construire a unor centrale nucleare Rolls Royce, de tip SMR (Small Modular Reactor).
Guvernul polonez sprijină construirea unor centrale nucleare Rolls-Royce
"O decizie de principiu este primul pas către implementare și necesită avize din partea mai multor departamente guvernamentale. Ministrul polonez al Climei și Mediului, doamna Paulina Hennig-Kloska, a returnat avizul final necesar, în urma confirmării de către ministrul polonez al Activelor Statului, de către șeful Agenției Poloneze de Securitate Internă și de către geologul-șef al Poloniei, că investiția ar avea un impact pozitiv. Ministrul polonez al Climei și Mediului deține acum toată documentația necesară pentru a emite o 'decizie de principiu' de a instala SMR Rolls-Royce în Polonia", se arată în comunicatul Rolls-Royce.
Ministrul Mediului, Paulina Hennig-Kloska, a declarat că investiția va fi în interesul public și va fi aliniată cu politicile energetice și climatice ale Poloniei. Mai multe alte agenții guvernamentale și-au exprimat deja sprijinul, spunând că uzinele britanice Rolls-Royce vor avea un impact pozitiv.
Astfel, fiecare unitate autonomă construită va putea alimenta un milion de case, timp de peste 60 de ani, cu energie cu emisii scăzute de carbon.
Alan Woods, director de strategie și dezvoltare a afacerilor Rolls-Royce SMR, a salutat, de asemenea, această mișcare: "Suntem încântați de faptul că guvernul polonez a ajuns la concluzia că instalarea centralelor noastre nucleare unice 'construite din fabrică' ar avea un impact pozitiv pentru țară și așteptăm cu nerăbdare o Decizie de principiu de a instala Rolls-Royce SMR în Polonia".
Rolls-Royce SMR este în prezent pe cale să obțină, în această vară, finalizarea 'pasului 2 al Evaluării Designului General' de către autoritățile de reglementare independente ale industriei nucleare din Marea Britanie, ceea ce confirmă avansul Rolls-Royce SMR față de concurenții din Europa, conform Euronews.com.
Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate tehnologic, care au o capacitate de până la 300 MW pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale. SMR pot produce o cantitate mare de energie electrică cu emisii scăzute de carbon. Se remarcă prin dimensiuni compacte, face posibil ca sistemele și componentele să fie asamblate 'din fabrică' și transportate ca unitate de sine stătătoare într-un anumit loc, unde vor fi instalate. Reactoarele valorifică fisiunea nucleară pentru a genera căldură și pentru a produce energie.
Fisiunea este o reacție nucleară care are drept efect ruperea nucleului în două fragmente de masă aproximativ egală, neutroni rapizi, radiații și energie termică. Un neutron termic este absorbit de un nucleu de uraniu-235, care fisionează în alte elemente mai ușoare și neutroni rapizi.
SMR-urile oferă economii de costuri și de timp de construcție și pot fi implementate treptat pentru a se potrivi cererii crescânde de energie. O singură centrală electrică nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din capacitatea totală instalată a rețelei.
În plus, microreactoarele ar putea servi ca sursă de alimentare de rezervă în situații de urgență sau pot înlocui generatoarele de energie care sunt adesea alimentate cu motorină, de exemplu, în comunitățile rurale sau în afacerile îndepărtate, conform iaea.org.