Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grivița 53, începe construcția primului teatru realizat din donații. Chris Simion-Mercurian: ”Avem peste 11 mii de ctitori”

A început construcția primului teatru din România, realizat din donații. Grivița 53 este construit de la zero cu ajutorul comunității. Acest proiect a câștigat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, a obținut o finanțare nerambursabilă de aproape două milioane de euro prin Programul RO-CULTURA și a reușit să strângă peste 500 de mii de Euro doar din donații.

În 2016, Chris Simion-Mercurian a vândut casa bunicii sale. Cu cei 200 de mii de euro a cumpărat terenul din Calea Griviței 53 pentru a construi un teatru.

Chris Simion-Mercurian: „În 2016 am cumparat acest teren, în 2017 am început campania de strângere de fonduri. Tot în 2017 proiectul a câștigat un premiu la o competiție internațională de arhitectură sustenabilă în Franța, după care în 2019 am aplicat la fondurile novergiene, în 2021 am câștigat grandul de aproximativ două milioane de euro.”

Antoaneta Cojocaru: „Este cel mai puternic om pe care îl cunosc și faptul că realmente a mutat munții din loc și acest teatru a început construcția pentru acest teatru... mi se pare ceva incredibil și sunt foarte fericită că e atât prietena cât și regizoarea mea.”

Chris Simion-Mercurian: „Până în prezent avem peste 11 mii de ctitori, mai așteptăm pentru că mai este loc, mai avem nevoie de cărămizi vândute, cărămizi ctitori, pentru a duce proiectul la bun sfârșit, dar iată-ne astăzi într-un moment foarte important pe care l-am visat de foarte mult timp.”

Cristina Berteanu, doctor: „Apreciez mult anteprenoriatul cultural și faptul că s-a format această comunitate și acest spirit astfel încât ne-am alăturat demersului de câțiva ani în toate campaniile de caramizi și cu toate demersurile pentru începerea acestui șantier. Arta este foarte aproape de medicină.”

Românii pot contribui cu donații în cadrul campaniei de strângere de fonduri

Bugetul inițial, realizat în 2019, nu mai corespunde realității actuale din cauza scumpirii materialelor de construcție. Astfel, fiecare român poate cumpăra, în continuare o cărămidă sau mai multe în cadrul campaniei de strângere de fonduri “Vindem cărămizi. Construim un teatru”.

Chris Simion-Mercurian: „Este o diferență de 700 de mii de euro, dar noi sperăm că nu este o sumă care să sperie, ci sperăm că este o sumă care în acest moment, cel puțin cei care ne privesc, își vor dori să devină o cărămidă în foaierul teatrului și numele lor va fi inscripționat acolo și va ramane acolo pentru totdeauna ca mărturie pentru generațiile care vin.”

Antoaneta Cojocaru, actriță: „Contează enorm ca aceste caramizi să se cumpere, contează enorm că cei în masură, de la sponsori la personalități publice, la personalități politice să se alăture acestui demers pentru că realmente cresc niște ziduri care unesc oamenii, nu care îi despart.”

Teatrul Grivița 53 ar trebui să fie gata în aprilie 2024. Ar fi primul teatru construit de la zero din ultimii 32 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE