Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gică Hagi, discurs-manifest legat de taxarea de 1% pentru multinaționale: "Tu faci bani la noi în țară"

Din 1 ianuarie 2024, în cadrul noului pachet de măsuri fiscale, se va aplica un impozit de 1% pe cifra de afaceri, pentru multinaționalele cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și cu un impozit pe profit mai mic. În acest context, marele Gică Hagi, care este acționar majoritar la campioana României, Farul Constanța, a avut un nou discurs-manifest.

"Regele" îndeamnă de mult timp marile companii să investească în fotbalul din România, pentru că "au de unde" și pentru că "este nevoie". În plus, el crede că fotbalul românesc este mult în urma celui dezvoltat din Europa, din cauza subfinanțării. În aceste condiții, nu se poate cere performanță.

Gică Hagi: "Investeşte, că tu faci bani la noi în ţară!"

De această dată, Regele s-a enervat atunci când noua lege a fost contestată și susține că multinaționalele "își câștigă banii aici" și au obligația morală "de a întoarce gestul". El și-a exprimat nemulțumirea în cadrul unei conferințe de presă.

Gică Hagi: "La performanţă vorbim altceva, la echipa mare. Acolo e vorba de 1% din cifra de afaceri a multinaţionalelor. Nu a zis-o oricine, a zis-o Hagi. Şi-a zis-o bine. 1% din cifra de afaceri. Acolo sunt banii. Multinaţionalele să vină în sport. La noi în ţară fac bani. E o facilitate, nimic altceva.

Un punct care se schimbă în legea aia, care nu e schimbată din 90. E 0,00001%, dacă vrea. Nu, obligatoriu! Investeşte, că tu faci bani la noi în ţară! Din cifra de afaceri. E deductibilă. Publicitate, că la performanţă se creează publicitate.

Nu poţi să dai 100.000-200.000 de euro, trebuie să dai un milion - două milioane de euro, în funcţie de brandul pe care îl ai. Şi acolo e un concurs, care e mai bun, care are performanţe, care e mai bine organizat. În funcţie de asta, îţi faci partener, cum fac cei de afară. Nu e nimic nou.

Nu vrem, ne facem că nu înţelegem. Atât. Dacă nu se face, nu avem cum să urcăm. Totul se ascunde. Se vorbeşte ce interese avem, ce ne place, nu ce trebuie să facem pentru România, ce trebuie să spunem pentru România, ce e bine pentru România."

Hagi caută parteneri pentru a vinde acțiuni la Farul Constanța

În vara lui 2021, echipa lui Hagi se numea Viitorul și a fuzionat cu Farul Constanța, al cărei nume istoric l-a păstrat, iar autoritățile locale ajută la finanțare.

Hagi are 79,9% din acțiuni, însă simte că nu are puterea financiară de a duce Farul Constanţa la nivelul de performanță dorit, aşa că a scos la vânzare "pachete" de acţiuni de câte 10%. Două dintre ele au fost deja adjudecate: unul de către Ciprian Marica şi altul de către brazilianul Rivaldo, în septembrie 2023. Managerul tehnic al "Marinarilor" spune că vrea să mai păstreze doar 10% din acţiunile clubului.

În sezonul trecut, Farul lui Gică Hagi a câștigat titlul de campioană, după ce mulți specialiști nu prea credeau că mai este posibil așa ceva. Hagi a mai obținut un titlu pe vremea când echipa sa, Viitorul Constanța, încă nu fuzionase cu Farul. Se întâmpla în 2017, la opt ani de la fondarea clubului și la cinci ani de la promovarea în Liga 1.

Impozit de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor

Potrivit noului act normativ, începând de anul viitor, companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor fi taxate cu un impozit de 1% pe această cifră de afaceri şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Calculele arată că, prin aplicarea acestei măsuri, se vor aduce șase miliarde de lei la bugetul de stat. Premierul Marcel Ciolacu a făcut referire la ”companiile privilegiate”, în momentul în care a anunțat pachetul de măsuri fiscale.

"Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure o contribuţie minimă datorată de un contribuabil plătitor de impozit pe profit pentru situaţia în care impozitul pe profit, determinat pe baza prevederilor generale ale titlului II din Codul fiscal, este mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Acesta se datorează, în situaţia în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, şi care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârşitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Regulile sunt stabilite şi pentru cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârşitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil dar nu datorează impozit pe profit deoarece se află în perioada de recuperare a pierderii fiscale", se arată în documentul respectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE