Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID. Cum poți obține rezidență permanentă în cinci state din UE

Permisele de ședere permanentă vin adesea cu mai multe beneficii decât alte tipuri de vize. Unii oferă scurtături către rezidența pe termen lung prin așa-numitele "vize de aur" prin investiții, dar multe dintre aceste rute sunt acum închise.

Deși puteți obține statutul de rezident pe termen lung în UE dacă ați locuit acolo în mod legal timp de cel puțin cinci ani, majoritatea statelor tind să elibereze mai degrabă un permis național decât unul la nivelul UE. Iar solicitarea acestuia poate însemna verificări suplimentare, potrivit Euronews Travel.

De la testele de limbă până la cerințele de integrare, iată cum arată solicitarea unui permis de ședere permanentă în cinci state membre diferite.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Franța

Pentru a solicita un permis de ședere permanentă în Franța, trebuie să fi locuit acolo timp de cinci ani - trei ani dacă sunteți soțul/soția sau un membru de familie al unui cetățean francez. Acest lucru poate fi cu o viză franceză temporară sau ca cetățean al UE/Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS).

De asemenea, va trebui să vă fi integrat în cultura franceză și să aveți cunoștințe suficiente de limba franceză (cel puțin nivelul A2) - deși acest lucru nu se aplică dacă aveți peste 65 de ani. De asemenea, candidații nu trebuie să aibă cazier judiciar sau condamnări penale restante.

Dacă reușiți și îndepliniți cerințele, acest lucru vă va permite să rămâneți în țară pe termen nelimitat și să aveți acces la majoritatea serviciilor publice. Permisele sunt de obicei valabile timp de 10 ani, dar vă puteți reînnoi cardul de câte ori aveți nevoie.

Un card de rezident permanent vă va costa 225 de euro, sumă care trebuie plătită cu ajutorul timbrelor fiscale, care se vând doar online.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia franceză?

Atât permisul de ședere, cât și cetățenia înseamnă că aveți dreptul de a studia, de a vă angaja, de a cumpăra o proprietate, de a contracta un credit ipotecar și de a vă înființa propria afacere în Franța. De asemenea, puteți avea acces la ajutoarele sociale și la sistemul de sănătate. De asemenea, aveți libertatea de a pleca și de a reveni în Franța.

Principalele diferențe constau în faptul că, în calitate de cetățean francez, puteți obține un pașaport francez, puteți vota la alegeri și puteți părăsi Franța pentru perioade nelimitate de timp.

Dar pentru unii, inclusiv pentru cei a căror țară de origine nu le permite să dețină dublă cetățenie, un permis de ședere ar putea fi o alegere mai bună.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Germania

Germania oferă, de asemenea, rezidență permanentă dacă ați locuit în țară timp de mai mulți ani, începând cu o perioadă de timp petrecută ca rezident temporar.

Dacă nu sunteți cetățean UE/AELS, trebuie să fi avut un permis de ședere pentru reîntregirea familiei, studii sau un loc de muncă înainte de a depune cererea. De obicei, pentru a vă califica, va trebui să locuiți în Germania timp de cinci ani, dar acest termen poate fi mai scurt pentru anumite categorii de rezidenți, cum ar fi absolvenții care au lucrat timp de doi ani într-un loc de muncă calificat, lucrătorii calificați, funcționarii publici sau membrii de familie ai cetățenilor germani.

La fel ca în Franța, va trebui să vă fi integrat în societatea germană și să aveți cel puțin un nivel A2 de cunoaștere a limbii. De asemenea, va trebui să vă puteți întreține financiar, să fi contribuit la pensie în timpul șederii dumneavoastră și să locuiți într-o locuință adecvată pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.

De asemenea, nu trebuie să aveți cazier judiciar cu infracțiuni majore.

Dacă îndepliniți aceste criterii, puteți depune o cerere de rezidență permanentă la biroul local de imigrare sau la Ausländerbehörde. Costul standard este de 113 euro, 124 euro pentru procedura rapidă prin activități independente și 147 euro pentru profesioniști cu înaltă calificare.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Germania?

La fel ca în Franța, există câteva diferențe între rezidența permanentă și cetățenia în Germania.

Ambele au drepturi depline de a lucra, de a studia, de a începe o afacere, de a avea acces la securitatea socială, de a cumpăra o proprietate sau de a contracta un credit ipotecar și alte tipuri de finanțare. Drepturile de rezidență durează o perioadă nelimitată și puteți părăsi țara de câte ori doriți.

Dar cei cu rezidență permanentă nu pot obține un pașaport german, nu au drept de vot și au mai puține drepturi cetățenești pentru copiii lor. De asemenea, ei nu pot părăsi țara pentru mai mult de șase luni.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Italia

Pentru a solicita rezidența permanentă în Italia trebuie să fi locuit în țară în ultimii cinci ani. Nu puteți fi părăsit țara pentru o perioadă continuă de peste șase luni sau 10 luni în total. Există unele excepții de la acest lucru, cum ar fi obligațiile militare, urmărirea unui loc de muncă în alte state UE sau pensionarea în Italia după ce ați locuit în țară timp de cel puțin trei ani și ați lucrat în ultimele 12 luni.

De asemenea, veți avea nevoie de o dovadă de asigurare de sănătate, de un cazier judiciar curat și de a fi trecut un test de limbă care să arate că aveți cel puțin nivelul A2 de competență. Solicitanții vor trebui să demonstreze că au un venit anual minim mai mare decât alocația socială și o locuință adecvată.

Cererea vă va costa 176,46 euro: 100 de euro pentru cerere, 30,46 euro pentru cardul electronic, 16,00 euro pentru ștampila de cerere și 30,00 euro pentru taxa de expediere. Unele grupuri, cum ar fi minorii, refugiații și cei care primesc tratament medical sunt scutiți de taxă.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Italia?

Ca și în cazul cetățeniei, o viză de rezidență permanentă în Italia vă dă dreptul de a studia, de a lucra, de a vă înființa propria afacere sau de a vă muta în alte state membre ale UE din motive de muncă sau de studii. De asemenea, veți avea acces la securitatea socială italiană, la locuințe publice, la serviciile sociale, la educație și la sistemele de pensii.

Dar nu puteți părăsi țara pentru mai mult de șase ani consecutivi. Cetățenia vine cu beneficii suplimentare, inclusiv un pașaport, drepturi depline de vot și drepturi suplimentare pentru copii.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Țările de Jos

Țările de Jos au patru tipuri diferite de permise de ședere permanentă. Unul pentru cetățenii UE/AELS și membrii de familie ai acestora, unul pentru cetățenii din afara UE, un permis de ședere pe termen lung valabil în toate țările UE/AELS și un permis de ședere permanentă pentru azilanți.

Permisul de rezidență permanentă nu expiră, dar va trebui să vă reînnoiți permisul la fiecare cinci până la zece ani, în funcție de tipul de permis pe care îl aveți.

În general, va trebui să fi locuit legal în țară timp de cinci ani înainte de a depune cererea, deși există unele excepții. De asemenea, va trebui să aveți cel puțin 13 ani, să fi avut reședința principală în Olanda, să vă fi reînnoit la timp vizele anterioare și să aveți cazierul judiciar curat. În cazul în care permisul de ședere actual este unul pe perioadă determinată, nu puteți solicita nici un permis permanent.

Și, la fel ca în cazul altor țări de pe această listă, trebuie să aveți un venit suficient pentru a vă întreține - mai mult de 1.207,50 euro pe lună, fără indemnizație de vacanță. Pentru a aplica, veți avea nevoie de un număr de serviciu pentru cetățeni (BSN) și să fi trecut examenul de integrare civică olandez.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia olandeză?

Atât rezidența permanentă, cât și cetățenia necesită să locuiți în Țările de Jos timp de cinci ani și să fi trecut de cerințele de integrare. Ambele vă vor da dreptul de a lucra, de a studia, de a începe o afacere, de a cumpăra o proprietate și de a obține un credit ipotecar. De asemenea, veți avea acces la sistemul olandez de asigurări sociale și la sistemul public de sănătate și veți putea pleca de câte ori doriți.

Cetățenia vă oferă în plus un pașaport, drepturi depline de vot, posibilitatea de a candida pentru orice funcție publică și dreptul de a vă muta în străinătate atât timp cât doriți. De asemenea, nu trebuie să vă reînnoiți cetățenia la fiecare cinci ani, așa cum se întâmplă cu rezidența permanentă.

Iar cetățenia oferă mai multe drepturi și pentru copiii născuți în afara Olandei.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Spania

Rezidența permanentă în Spania vă permite să rămâneți în țară timp de cinci ani. Cartea dvs. poate fi reînnoită de câte ori aveți nevoie.

Pentru a vă califica, va trebui să fi locuit legal în țară timp de cinci ani și să aveți un număr de identitate de străin (Número de Identidad de Extranjero - NID). De asemenea, va trebui să dovediți că aveți venituri sau resurse financiare suficiente pentru a vă întreține și că aveți o asigurare de sănătate valabilă. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie și de certificate de divorț, de căsătorie sau de cazier judiciar.

Pentru cetățenii UE/AELS va costa 69 de euro, iar pentru toate celelalte permise de rezidență permanentă taxa este de 207 euro. Aceasta nu este rambursabilă, astfel încât, dacă cererea dumneavoastră este respinsă, nu vă veți primi banii înapoi.

Un certificat de rezidență de la poliția spaniolă indică exact câți ani ați locuit acolo, ceea ce vă poate ajuta să vă dați seama.

În comparație cu alte țări din UE, solicitarea unui permis de ședere permanentă în Spania este destul de ieftină. Cererea în sine costă doar 80 de euro, deși pot exista și alte taxe care, de obicei, sunt mai mici de 20 de euro.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Spania?

Rezidența permanentă și cetățenia oferă aproape exact aceleași drepturi în Spania. Există însă câteva diferențe. Cetățenia vă va cere să locuiți în țară timp de 10 ani în loc de cinci.

Și aveți nevoie de cetățenie pentru a vota la alegeri sau pentru a avea acces la serviciile sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE