Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghețarii din Austria vor dispărea în cel mult 50 de ani, din cauza încălzirii globale

Ghețarii din Alpii austrieci vor dispărea în cel mult 50 de ani, spun oamenii de știință, care atrag atenția că procesul este unul ireversibil. Ghețarii sunt mai instabili și mai periculoși pe an ce trece. Și nu doar în Austria, ci și Germania, Elveția sau Italia. Totul, din cauza încălzirii globale.

În ultimii doi ani, specialiștii au monitorizat 93 de ghețari din Austria. Unii s-au retras și cu 200 de metri lungime. 

Andreas Kellerer-Pirklbauer, șeful Serviciului de monitorizare a ghețarilor din Austria: ”În câteva decenii, în Austria nu vor mai exista ghețari. Ar mai putea rămâne niște rămășițe în locații umbrite, poate ghețarul Glockner din nord-estul țării, poate unii din valea Otzal. Dar de fapt, în 40 – 50 de ani, în Austria nu vor mai exista ghețari.”

Topirea ghețarilor afectează turismul montan

Ghețarii sunt o atracție pentru alpiniști și pentru amatorii de ski.  Specialiștii spun că este prea târziu pentru a fi luate măsuri de prevenire a dispariției ghețarilor. Topirea lor nu mai poate fi oprită. 

Gerhard Lieb, specialist în cadrul Serviciului de monitorizare a ghețarilor din Austria: ”Pentru ca acest lucru să se întâmple, în zonele montale ar trebui să înceapă să se formeze rezerve de zăpadă. Asta ar ajuta la restabilirea ghețarilor. Dar astfel de procese au nevoie de decenii și nu mai avem suficient timp. Deci, nu se mai poate face nimic.”

În alpii din Austria sunt 900 de ghețari. Cel mai mare dintre ei are o lungime de aproape nouă kilometri și este lat de 120 de metri. 2023 a fost cel mai călduros an din istorie, potrivit serviciului european pentru schimbările climatice Copernicus. Pe lângă topirea ghețarilor, fenomenul încălzirii globale are și alte efecte devastatoare, cum ar fi distrugerea ecosistemelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE