Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania investighează o scurgere de informații, apărută în Rusia, privind ajutorul pentru Ucraina

Autoritățile germane au lansat o anchetă după ce în Rusia a fost publicată o înregistrare audio în care militarii țării discută despre ajutorul acordat Ucrainei. În clipul de 38 de minute, ofițerii discută despre furnizarea către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune - un lucru cerut în mod repetat de Ucraina, dar refuzat până acum de Berlin, potrivit Euronews.com.

Trimiterea de armament în Ucraina

Sâmbătă, cancelarul german Olaf Scholz a calificat scurgerea de informații drept o „chestiune foarte gravă”. El a adăugat că autoritățile lucrează pentru a clarifica problema „foarte atent, foarte intens și foarte rapid”.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Germania a dezbătut dacă să trimită rachetele de croazieră germano-suedeze la Kiev. În ianuarie, Bundestag-ul german a votat cu o majoritate clară împotriva acestui demers, pe fondul îngrijorărilor legate de consecințele dacă Ucraina ar folosi armele germane pentru a ataca Rusia.

Unii se tem de posibile represalii din partea Moscovei în cazul în care sunt lovite ținte din interiorul teritoriului rusesc, ceea ce ar putea atrage Germania mai direct în război. Alții susțin că rachetele ar oferi un impuls atât de necesar pentru efortul de război al Ucrainei, care în prezent a stagnat și se confruntă cu noi avansuri rusești.

În înregistrare ofițerii militari discută despre modul în care rachetele Taurus ar putea fi folosite de Ucraina. Ministerul german al Apărării a declarat că investighează dacă comunicațiile din cadrul forțelor aeriene au fost interceptate de Rusia.

Într-o declarație preluată de agenția germană de presă DPA, aceasta a declarat: „Conform evaluării noastre, a fost interceptată o conversație în cadrul Forțelor Aeriene. În prezent, nu putem spune cu certitudine dacă au fost făcute modificări la versiunea înregistrată sau scrisă care circulă pe rețelele de socializare”.

Germania, al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina

Margarita Simonyan, redactor-șef al postului de televiziune rusesc finanțat de stat RT, a postat înregistrarea audio pe rețelele de socializare. „În această... înregistrare, ofițeri de rang înalt din Bundeswehr discută despre cum vor bombarda (atenție!) podul din Crimeea”, a scris ea pe Telegram.

În cadrul conversației, un ofițer a menționat o călătorie planificată în Ucraina pentru a coordona lovituri asupra țintelor rusești, a susținut ea.

Germania este în prezent al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite, unde eforturile de a furniza mai multă asistență au fost blocate în Congres. Se așteaptă ca Berlinul să își intensifice sprijinul în acest an.

Cancelarul a subliniat de mult timp hotărârea sa de a ajuta Ucraina fără a atrage membrul NATO în război, subliniind că niciun soldat german nu va merge în Ucraina. "Nu vom trimite soldați europeni în Ucraina. Nu vrem un război între Rusia și NATO. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a-l împiedica", a declarat Scholz la o reuniune a Partidului Socialiștilor Europeni, care a avut loc sâmbătă la Roma.

Luni, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu este pe teren în Ucraina. Germania, Polonia și alte țări aliate s-au distanțat rapid de sugestia sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE