Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Cancelarul Olaf Scholz a declarat duminică că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă, transmite AFP, citată de Agerpres.

După mai multe săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană Ucrainei şi să permită altor ţări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Întrebat într-un interviu acordat duminică ziarul Tagesspiegel despre solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: „Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme. Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania cu privire la altceva, acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el.

Decizia de a trimite tancuri germane Ucrainei a fost însoţită de o alegere similară a Statelor Unite de a furniza armatei ucrainene tancuri Abrams.

Preşedintele Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului, dar a cerut imediat mai mult armament, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Nevoia de avioane de luptă

În același timp, Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a transmis pentru Euronews că tancurile germane Leopard 2 trimise Ucrainei vor „îmbunătăți situația”, dar că Kievul are nevoie cu adevărat de avioane de luptă.

Acesta a accentuat ideea că avioanele de luptă nu reprezintă o armă ofensivă.

Totuși, cancelarul Scholz a avertizat din nou asupra „riscului de escaladare” în relaţia cu Moscova.

„Nu există război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare”, a spus el.

Scholz consideră necesară continuarea discuţiilor cu preşedintele Putin, ultima lor discuţie având loc la începutul lunii decembrie.

„Voi vorbi din nou la telefon cu Putin”, a spus Scholz, fără a preciza o dată anume. „Dar, desigur, este de asemenea clar că atât timp cât Rusia va continua războiul atacând necruţător (Ucraina), situaţia actuală nu se va schimba”, a apreciat şeful executivului german.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE