Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania investește mai mult în apărare. În nordul țării, se construiește o fabrică de armament

Germania crește investițiile în armament odată cu prelungirea războiului din Ucraina și a atitudinii agresive a Rusiei. Războiul din Ucraina care intră în curând în al treilea an, dar și incertitudinea cu privire la alegerile prezidențiale din Statele Unite i-a făcut pe germani să alocare 2% din PIB pentru apărare. 

În nordul Germaniei a început construcția unei fabrici de armament. Este o investiție de aproximativ de 300 de milioane de euro făcută de o companie cu tradiție în domeniu. Uzina urmează să producă anual 200 de mii de obuze de artilerie, explozivi și, eventual, alte componente, inclusiv focoase.

Olaf Scholz, premierul Germaniei: ”E nevoie să producem mai mult. Fie numai din cauza necesității Ucrainei de a se apăra, fie și pentru propriile interese de apărare pe termen lung, o capacitate mai mare de producție de arme este importantă.”

Viitoare alegeri din SUA pun în incertitudie sprijinul țării pentru Europa

Scopul investiției este de a crește producția de armament în Europa în condițiile în care Ucraina intră în al treilea an de război, iar sprijinul oferit de Statele Unite este pus sub semnul întrebării în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale. Candidatul favorit al Republicanilor. fostul președinte Donald Trump, amenință cu abandonarea aliaților NATO în cazul unei eventuale agresiuni a Rusiei. 

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei: ”Indiferent ce se va întâmpla în acest an în Statele Unite ale Americii, cred că ne putem face deja anumite concluzii. Europa trebuie să fie mai puternică. Trebuie să facem mai mult pe cont propriu. Spun asta chiar dacă cred cu adevărat în Alianța transatlantică.”

Germania, al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, intenționează să investească 2% din PIB-ul său în apărare în acest an. Astfel, Germania va atinge obiectivul pe care NATO l-a stabilit în urmă cu un deceniu. Unsprezece dintre cei 31 de aliați din NATO au atins obiectivul de cheltuieli militare în valoare de 2% din Produsul Intern Brut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE