Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania: Adulții și minorii își pot schimba oficial genul și numele printr-o procedură simplificată. Ce este „legea autodeterminării”

Germanii își vor putea schimba oficial genul și numele, fără a trece prin proceduri lungi și complicate, doar la oficiul stării civile. Parlamentarii de la Berlin au aprobat așa-numita lege a autodeterminării. Minorii de peste 14 ani vor avea nevoie de acordul părinților. Dacă nu îl primesc, vor putea cere arbitrajul unui tribunal de familie.

Germania a adoptat „legea autodeterminării”

„Legea autodeterminării” este una dintre reformele promise de cancelarul Olaf Scholz la învestirea în funcție. Cea veche, de acum 40 de ani, impunea proceduri complicate. Cei care își doreau schimbarea de gen trebuiau să treacă prin două evaluări și apoi să obțină o decizie judecătorească.

Nyke Slawik este unul dintre cei doi deputați transgender din Parlamentul Germaniei. Ea spune că a cheltuit două mii de euro pentru a-și schimba oficial genul.

Nyke Slawik, deputat Partidul Verzilor din Germania: „E timpul să punem capăt opiniilor inutil de lungi ale experților, să punem capăt procedurilor judiciare de schimbare a numelor, proceduri care reprezintă o nedreptate. În sfârșit, am ajuns să respectăm demnitatea persoanelor transgender, intersexuale și non-binare”.

Peste 250 de deputați din parlamentul german au votat împotriva modificării legislative.

Martin Reichardt, deputat Alternativa pentru Germania: „Dintr-odată, toată lumea ar trebui să poată fi totul, să fie orice, în orice moment și chiar retroactiv, negându-și propria istorie”.

Alături de „feminin” sau „masculin”, în acte se va putea menţiona „divers”, în cazul celor care nu se identifică cu un anumit gen.

Lona Guenther, activistă: „Lupta pentru legea autodeterminării nu s-a încheiat. În special, continuă lupta pentru ca persoanele transgender să ajungă să primească asistență medicală, continuă lupta pentru refugiații transgender pentru care legea autodeterminării nu se aplică integral. Vom continua să luptăm și pentru ca femeile transgender să nu fie obligate să îndeplinească serviciul militar obligatoriu”.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în Germania în 1969, iar căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE