Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2024. Decizia luată în urma rezultatului de la europarlamentare

Președintele AUR, George Simion, este primul politician care își anunță candidatura la prezidentiale. Mișcarea vine după ce AUR, potrivit rezultatelor exit-poll, a obținut aproximativ 15% la alegerile europarlamentare. Simion spune că rezultatele sunt un succes pentru partidul pe care îl conduce.

Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor a stabilit, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie candidatul AUR pentru funcţia de preşedinte al României.

''Sâmbătă, 15 iunie, s-a întrunit Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor pentru a desemna candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din acest an. În urma votului exprimat, CNC AUR a decis, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie candidatul AUR pentru funcţia de preşedinte al României'', se arată într-un comunicat al AUR, preluat de Agerpres.

Evenimentul de lansare a candidatului AUR pentru alegerile prezidenţiale va avea loc sâmbătă seară, la ora 19, la Arenele Romane.

PSD și PNL au anunțat că vor avea candidat propriu la alegerile prezidențiale

În perioada următoare, ne așteptăm să fie prezentați și ceilalți candidați ai marilor partide. PSD și PNL vor organiza separat congrese la începutul lunii iulie, prin care își vor desemna în mod oficial candidații la funcția de președinte al României.

Ar putea intra în cursă președinții celor două partide care formează coaliția de guvernare, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL).

Nu este exclusă nici o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană, actualul secretar adjunct al NATO. Surse politice au precizat că fostul președinte al Senatului ar putea intra independent în cursă sau poate chiar susținut de PSD. Deocamdată, continuă discuțiile în acest sens.

Rămâne de văzut cine va prelua conducerea USR după demisia lui Cătălin Drulă și, astfel, cine va fi candidatul USR la prezidențiale.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE