Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gary Lineker, suspendat de BBC după o postare privind migrația. Mai mulți prezentatori și fotbaliști boicotează postul britanic

Conducerea BBC, postul public de televiziune din Marea Britanie, a stârnit controverse, sâmbătă, după ce l-a suspendat pe fostul mare fotbalist Gary Lineker. Decizia a fost adoptată după ce Lineker a criticat printr-un mesaj pe pagina sa de Twitter noile politici ale Guvernului britanic privind acordarea de azil pentru migranți, relatează Euronews.com.

Mai mulți jucători de fotbal și prezentatori au anunțat că îl susțin pe Gary Lineker. Postul public de televiziune din Marea Britanie a fost acuzat de partizanat politic, suprimare a libertății de exprimare, precum și de lăudarea unor politicieni conservatori.

Potrivit The Guardian, suspendarea lui Gary Lineker de către BBC a declanșat un val de nemulțumiri. Mai mulți prezentatori, comentatori și colaboratori ai BBC au anunțat că nu își vor mai îndeplini atribuțiile în acest week-end.

Conducerea BBC a încercat să înlocuiască vineri echipa de prezentatori ai emisiunii ”Match of the Day” (Meciul Zilei, trad.), însă comentatorii Ian Wright și Alan Shearer au anunțat că se retrag, în semn de solidaritate față de Lineker. În consecință, emisiunea ”Match of the Day” va fi difuzată sâmbătă fără prezentator și fără intervenția altor comentatori.

Controversele au fost generate după ce Gary Lineker a scris pe pagina sa de Twitter, unde are 8,7 milioane de urmăritori, că planurile Guvernului britanic de a reține și deporta migranții care sosesc cu barca reprezeintă ”o politică de o cruzime incomensurabilă, îndreptată împotriva celor mai vulnerabile persoane, într-un limbaj care nu se deosebește de cel folosit de Germania în anii '30".

Prezentatorii emisiunii ”Football Focus” difuzată de BBC au anunțat că nu vor mai apărea pe post, pentru a-și exprima solidaritatea față de Lineker. Emisiunea a fost scoasă din grila de sâmbătă și înlocuită cu un episod al emisiunii despre antichități ”Bargain Hunt”.

În semn de protest față de suspendarea lui Lineker, Asociația fotbaliștilor profesioniști a anunțat că mai mulți sportivi au vrut să boicoteze emisiunea BBC, motiv pentru care „fotbaliștii care vor juca meciuri azi nu vor acorda interviuri emisiunii «Match of The Day»”.

”Match of the Day”, emisiunea prezentată de Gary Lineker, e difuzată de BBC din anii '60

”Match of the Day” este difuzată de BBC sâmbătă seara și prezintă cele mai importante momente ale meciurilor din Premier League jucate în acea zi, fiind considerată o ”instituție națională” încă din anii 1960.

În vârstă de 62 de ani, Gary Lineker este principalul prezentator al emisiunii încă din anul 1999, cea mai bine plătită vedetă a postului, dar și unul dintre cei mai respectați fotbaliști din Marea Britanie.

Cu o carieră impresionată, Lineker a jucat la cluburi precum Barcelona, Tottenham, Everton și Leicester și a fost cel mai bun marcator al Campionatului Mondial de Fotbal din 1986.

Guvernul consevator din Marea Britanie a catalogat comparația făcută de Lineker drept insultătoare și inacceptabilă, iar unii parlamentari au cerut ca el să fie concediat.

Conducerea BBC a anunțat că Lineker va face "un pas înapoi" de la "Match of the Day" până când "vom avea o poziție clară și convenită cu privire la modul în care utilizează rețelele de socializare”.

Lineker nu a făcut deocamdată declarații despre suspendarea sa de către BBC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE