Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul comunei Saint-Gervais din Franța vrea să ceară o garanție de 15.000 de euro pentru turiștii care nu respectă regulile de escaladare a vârfului Mont Blanc. Tot mai multe persoane sfidează avertismentele autorităților locale, care le recomandă să fie echipați corespunzător pentru traseul pe care vor să îl parcurgă.

Garanție de 15.000 de euro

Este cunoscut faptul că escaladarea vârfului Mont Blanc este un fel de premiu. Dar acum imaginați-vă că trebuie să lăsați o garanție de 15.000 de euro pentru a urca pe acoperișul Europei. 10.000 pentru salvare, 5.000 pentru înmormântare.

Aceasta este propunerea șocantă și ironică a primarului din Saint-Gervais, comună franceză de la poalele Mont-Blanc, pentru a descuraja turiștii nepăsători pe timpul verii.

Jean-Marc Peillex, primarul din Saint-Gervais: „Este o modalitate de a atrage atenția. Toată lumea trebuie să fie conștientă că atunci când sunt idioți care sfidează regulile, există consecințe. Consecințe pentru ei, deoarece pot muri. Dar există și consecințe pentru salvatorii care vor merge să le caute cadavrul sau care vor merge să îi salveze.”

Vara sunt cele mai multe căderi de stânci

Vara, sunt cele mai multe căderi de stânci, iar pericolul pentru turiști este maxim. Cu toate acestea, unii sunt hotărâți să încerce escaladarea muntelui cu orice preț, ignorând recomandările autorităților locale.

Primăria din St Gervais vrea să relanseze dezbaterea despre salvarea montană gratuită și ar dori să se inspire din legea în vigoare în Val d'Aoste din Italia. De cealaltă parte a graniței, o operațiune de salvare determinată de neglijența turiștilor este taxată.

Ghizii nu mai iau turiști

Jean-Marc Peillex, primarul din Saint-Gervais: „Acest lucru nu împiedică faptul ca o operațiune de salvare să fie și să rămână gratuită. Ajutorul real. Dar nu cel care te face să-ți asumi riscuri sau să sfidezi interdicțiile. Așa că aceștia, la fel ca Val d'Aoste, când sunt prinși cu mâna în borcanul cu dulceață, ei bine, să plătească la fel ca acolo.”

Ghizii turistici ai comunelor Saint-Gervais și Chamonix au decis să nu mai ia clienți din zonă, cel puțin până pe 15 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE