Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Galatasaray a instalat panouri solare pe acoperișul stadionului. Ce sumă economisește clubul de fotbal

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Echipa de fotbal Galatasaray a găsit o modalitate prin care își reduce costurile cu electricitatea și face bani datorită unei investiții eco. Turcii au instalat panouri solare pe acoperișul stadionului și astfel reușesc să economisească aproape 400.000 de euro.

În luna martie, Galatasaray, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Turcia, a stabilit un nou record mondial pentru numărul de megawați produși de panourile solare ale stadionului și a intrat în Cartea Recordurilor. Clubul turc și compania Enerjisa, care administrează sistemul, au primit un certificat deoarece produc 4,2 megawați cu ajutorul celor 10.404 de panouri solare instalate pe acoperișul stadionului Ali Sami Yen din Istanbul.

În condițiile în care tot mai mulți europeni sunt îngrijorați din cauza creșterii prețului electricității, Galatasaray ar putea deveni un exemplu în lumea sportului datorită stadionului său cu panouri solare.

Directorul stadionului Galatasaray este de profesie inginer. Ali Çelikkıran a explicat că energia economisită datorită panourilor solare poate fi folosită pentru a alimenta 2.000 de locuințe. Datorită investiției, clubul de fotbal va diminua și emisiile de dioxid de carbon - 3.250 de tone pe an. Cât de despre protejarea mediului, Ali Çelikkıran spune că măsura va salva 200.000 de copaci în decursul a 25 de ani, potrivit Euronews Green.

Galatasaray a instalat panouri solare pe acoperișul stadionului pentru a reduce facturile la electricitate

Clubul de fotbal nu are bani pentru a cumpăra jucători și nici pentru investiții în sistemul de energie. Din acest motiv, directorul Galatasaray spune că a căutat soluții pentru a reduce costurile.

”În prezent, vrei sau nu vrei, o companie mare trebuie să fie prietenoasă cu mediul deoarece energia este foarte scumpă”, a declarat directorul Galatasaray pentru Euronews Green.

Energia solară produsă de panourile fotovoltaice furnizează aproape 65% din necesarul de electricitate al stadionului. Restul provine de la compania municipală de electricitate.

În timp ce prețul electricității a crescut, cel al energiei cumpărate de Galatasaray de la compania Enerjisa a rămas neschimbat. Astfel, clubul de fotbal a economisit aproape 385.000 de euro în perioada ianuarie - august.

Reprezentanții clubului speră să amortizeze investiția în câțiva ani, după ce sistemul de panouri solare a fost instalat pe acoperișul stadionului cu o capacitate de 52.000 de persoane. Pentru că inflația din Turcia a depășit 80%, Galatasaray speră să facă economii în doar câteva săptămâni de la punerea în funcțiune a sistemului.

Potrivit sursei citate, Galatasaray cumpără toată energia produsă de panourile solare de la compania Enerjisa. În schimb, stadionul folosește la capacitate maximă sistemul de iluminat timp de 150 de ore, pe durata a 25 de meciuri pe an. Surplusul de energie este vândut municipalității.

Proiectul conceput de directorul Galatasaray a fost implementat după aproape nouă ani.

Șeful clubului turc crede că și alte stadioane pot apela la energia produsă din surse regenerabile. El a avertizat că orașe precum Londra nu ar beneficia de suficientă lumină pentru ca panourile fotovoltaice să devină o soluție viabilă. De asemenea, le-a recomandat cluburilor să verifice dacă acoperișurile stadioanelor sunt suficient de rezistente pentru a suporta greutatea panourilor.

După nouă ani, contractul dintre Galatasaray și Enerjisa se încheie, iar clubul va controla în totalitate sistemul de panouri solare.

Turcia vrea să-și reducă dependența de energia cumpărată din Rusia

Creșterea folosirii energiei produse pe plan intern are și implicații geopolitice pentru Turcia. Țara se bazează pe energia importată din străinătate, în condițiile în care 45% din cantitatea de gaz a fost importată din Rusia în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE