Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia autorizează transporturile de armament către Turcia, condiție pentru acceptarea aderării la NATO

Suedia a autorizat din nou exporturile de armament şi materiale militare către Turcia, a anunţat autoritatea suedeză însărcinată cu exporturile din sectorul apărării, potrivit Agerpres.

Una dintre condițiile puse de Turcia

Ridicarea acestor restricţii este una din condiţiile puse de Ankara pentru a accepta aderarea Suediei la NATO. Suedia blocase aceste exporturi către Turcia în anul 2019 în urma unei ofensive a armatei turce în nordul Siriei.

Până în prezent 28 din cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această organizaţie. Numai Turcia şi Ungaria nu s-au pronunţat deocamdată.

Turcia s-a opus inițial

Ankara a anunțat inițial că se opune intrarii Finlandei și Suediei în NATO, însă în iunie cele trei state au semnat un memorandul, iar Turcia și-a dat acordul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat imediat apoi că va bloca din nou aderarea lor. Motivele: guvernele de la Stockholm şi Helsinki nu şi-au respectat promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei, în special extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate „teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Memorandumul semnat în iunie menţionează că Suedia şi Finlanda vor considera PKK drept organizaţie teroristă. Aceste două ţări s-au angajat de asemenea să nu susţină diferitele grupări inamice ale Ankarei, printre care şi mişcare armată kurdă YPG din Siria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE