Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frontex triplează numărul de polițiști la granița dintre Bulgaria și Turcia

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a anunțat joi că va tripla efectivele de polițiști în Bulgaria, începând din luna martie, pentru a limita numărul de persoane care pătrund spațiul european dinspre Turcia, relatează agenția Reuters.

Creșterea numărului de polițiști de frontieră are loc în contextul în care Bulgaria se pregătește se adere parțial la spațiul Schengen, alături de România. Măsura implică eliminarea controalelor de pașapoarte în cazul cetățenilor bulgari care pătrund în spațiul de liberă circulație, pe cale aeriană și maritimă, începând din 31 martie.

Verificările la frontieră pentru călătoriile pe cale terestră vor fi menținute.

Astfel, numărul de ofițeri va crește la 500-600 în Bulgaria, a anunțat șeful Frontex, Hans Leijtens, potrivit sursei citate.

”Bulgaria este un partener foarte important. Fără Bulgaria nu ne putem proteja frontierele externe”, a adăugat el.

În 2023, Frontex a raportat 380.000 de trecere ilegale la toate frontierele Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2016. Cifrele sunt totuși mult mai mici față de vârful înregistrat în 2015 și 2016, care a fost alimentat de o creștere a numărului de migranți care fugeau din calea războaielor și din cauza sărăciei din Orientul Mijlociu și Africa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE