Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frigul ar putea încetini avansul trupelor ucrainene în estul țării, avertizează analiștii

Frigul ar putea încetini avansul trupelor ucrainene în estul țării, avertizează analiștii. E deja o tactică cunoscută a rușilor de a profita de venirea iernii pentru a ataca mai puternic.

Infrastructura energetică devine ținta lor prioritară și, în consecință, milioane de civili rămân fără căldură și curent zile întregi. Soldații ucraineni spun însă că sunt pregătiți pentru orice, mai ales că este a doua iarnă petrecută pe front.

În regiunea Sumî, pozițiile ucrainene sunt despărțite de cele rusești de un petic de pământ de doar trei kilometri.

Ivan Kravchenko, soldat ucrainean: „În fiecare zi se aud explozii de mortiere și focuri de artilerie. Mereu zboară drone rusești, în special pe timp de noapte. Mai rar sunt lansate rachete. Anunțăm în ce direcție se îndreaptă, de unde vin și la ce înălțime zboară. Raportăm cât de repede putem”.

Soldații spun că s-au obișnuit să stea ore bune în ger. Atunci când au un răgaz, coboară în tranșee, unde sunt instalate sobe.

Oleksandr Nazarenko, sergent superior de informații în armata ucraineană: „Vremea s-a răcit, dar nu foarte mult. Suntem obișnuiți cu frigul. Pe lângă asta, acum, că au căzut frunzele din copaci, ne este mai ușor să observăm ce se întâmplă pe front. Din acest punct de vedere, ne era mai dificil când pădurea era înverzită”.

Acum două săptămâni, trupele ucrainene au reușit să împingă înapoi trupele rusești de pe malul estic al Niprului pe distanțe cuprinse între trei și opt kilometri. A fost cel mai mare avans obținut de armata ucraineană în ultimele luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE