Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costul vieții crește foarte mult în Rusia. Prețul unor alimente s-a mărit și cu 70 la sută, iar Banca Centrală a mărit dobânzile de patru ori

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și sancțiunile țărilor occidentale care au urmat, au afectat economia Moscovei. Costul vieții a crescut simțitor. Produsele alimentare s-au scumpit și cu peste 70 la sută. Cei mai afectați sunt oamenii cu venituri mici, care sunt nevoiți să renunțe la unele cheltuieli.

Scumpiri foarte mari în Rusia

Rafturile magazinelor din Moscova sunt pline cu fructe și legume, brânzeturi și carne, dar mulți cumpărători își permit mai mult să le privească decât să-și cumpere ceva. Inflația le-a golit portofelele. Într-un an, prețurile pentru unele produse s-au dublat. Varza și portocalele, de exemplu, s-au scumpit cu peste 70 la sută, iar castraveții, cu 50 de procente.

Reporter: "Este suficient venitul dumneavoastră?"

Cetățean rus: "Nu, bineînțeles că nu. Mă ajută copiii. Doar cu pensia nici nu știu cum să plătesc pentru utilități și mâncare."

Cetățean rus: "Exprimată în procente, creșterea prețurilor, cred, este cu 25 la sută sau mai mult. Scumpirile sunt destul de simțitoare. Și nu este vorba doar de produsele alimentare, ci de toate sectoarele, haine, transport, călătorii."

Cetățean rus: "Creșterea prețurilor la benzină este de 8 la sută pe parcursul unui an."

Dobânzi mărite de patru ori în Rusia

Pentru a tempera inflația, doar în acest an, Banca Centrală a Rusiei a majorat de patru ori dobânzile de referință. Chiar și așa, rubla rusească s-a depreciat vizibil față euro și dolar. Au fost perioade în care un dolar era vândut și cu o sută de ruble. În prezent, cursul de schimb s-a stabilizat la aproape 90 de ruble.

Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei: "Am revăzut prognoza de inflație pentru acest an și pentru următorii. Noua prognoză ține cont de creșterea actuală a prețurilor, dar și de efectele creșterii cheltuielilor statului în noul buget. În acest an, prețurile vor crește cu 7-7,5%."

Parlamentul rus a aprobat recent bugetul de stat pentru anii 2024-2026, care prevede o creștere record a cheltuielilor pentru apărare. În aceste condiții, analiștii economici spun că scumpirile vor continua.

Maxim Blant, analist economic: "În condiții de război și în situația în care industria militară obține finanțări nelimitate, tot ceea ce cer li se dă, când cota complexului industrial-militar în economie crește cu ritmuri accelerate, să soluționezi problema inflației este practic imposibil."

Economiștii ruși avertizează că presiunile inflaționiste vor fi alimentate în continuare și de importurile care cresc rapid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE