Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia vrea să terorizeze populația civilă și să distrugă sistemul energetic al Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a lansat peste noapte asupra Ucrainei peste șaptezeci de drone Shahed, dar că majoritatea au fost doborâte de apărarea ucraineană.

Potrivit Reuters, acesta este cel mai amplu atac rusesc de până acum cu drone kamikaze, scopul său fiind terorizarea populației din Kiev.

Civilii din capitala Ucrainei au auzit motoare de drone și explozii pe tot parcursul nopții. Cinci civili ucraineni au fost răniți, printre care o fetiță în vârstă de 11 ani. Totodată, în urma atacului, aproape 200 de clădiri din capitală au rămas fără curent. Ucraina a avertizat în ultimele săptămâni că Rusia va desfășura din nou o campanie aeriană pentru a distruge sistemul energetic al Ucrainei, așa cum a încercat să facă iarna trecută.

Atacul a avut loc la primele ore ale zilei, moment în care Ucraina comemorează victimele Holodomorului (exterminarea prin înfometare a câteva milioane de ucraineni de către Stalin între 1932-1933), eveniment considerat tragedia națională a poporului ucrainean. Conducerea Ucrainei consideră că actualul război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei suverane este similar cu politica sistematică dusă de Stalin la începutul anilor ’30 de exterminare a ucrainenilor.

Peste 30 de state ale lumii recunosc Holodomorul drept un genocid împotriva poporului ucrainean comis de către Uniunea Sovietică pentru a zdrobi dorința de independență a ucrainenilor și rezistența lor la politicile de colectivizarea forțată. Zelenski a precizat că atacul rusesc cu drone a fost un ”act intenționat de teroare” la adresa populației civile din Ucraina.

Dronele Shahed din dotarea armatei ruse sunt de fabricație iraniană. Specialiștii în tehnologie militară de la Centrul pentru Studii de Securitate (The Center for Security Studies) din Elveția au definit dronele Shahed ca arma fără valoare tactică pe timp de război, dar care este utilizată ca armă pentru terorizarea a civililor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE