Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia deplasează sisteme de apărare aeriană din Kaliningrad, din cauza pierderilor provocate de Ucraina

Ajuns în ziua 641, războiul declanșat de Rusia în Ucraina marchează un moment destul de surprinzător. Conform ministrului englez al Apărării, într-o declarație pe care a făcut-o duminică, 26 noiembrie, Rusia ar fi mutat sisteme de apărare aeriană din Kaliningrad, pentru a compensa pierderile de pe front.

Rusia deplasează sisteme de apărare aeriană din Kaliningrad

Acesta susține că ar fi avut loc "mișcări excepționale de transport aerian rusesc în luna noiembrie. Faptul că Ministerul Apărării din Rusia este dispus să accepte riscuri suplimentare aici subliniază tensiunea extremă pe care războiul a provocat-o pentru unele dintre capacitățile cheie și moderne ale Rusiei".

Afirmația ministrului britanic al apărării vine la o zi după cel mai mare atac cu drone al rușilor asupra Ucrainei, de la începutul războiului, când au fost lansate 70 de drone.

Exclava Kaliningrad este cea mai vestică regiune din Rusia Kaliningrad și ocupă o fâșie de coastă a Mării Baltice. Ea se învecinează cu Lituania la nord și la est și cu Polonia la sud. Are o suprafață de 15.000 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ o jumătate de milion de locuitori.

De cealaltă parte, și ucrainenii au atacat și au apărut imagini cu drone deasupra orașului rusesc Tula, care se află la 160 de kilometri de Moscova. Cel puțin una a lovit o clădire, după cum arată alte imagini. Tot duminică dimineață, rușii au declarat că au dejucat un atac ucrainean și ar fi doborât cel puțin 20 de astfel de aparate de zbor.

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că, în scurt timp, zona Odesa va beneficia "de o apărare aeriană foarte puternică. Avem acorduri și un semnal pozitiv din partea partenerilor". El nu a precizat când urmează să sosească noile echipamente, însă s-a limitat să spună că "foarte curând".

În același timp, Ucraina primește bărci speciale, menite să escorteze navele cu cereale care trec prin coridorul creat în Marea Neagră. Președintele Ucrainei nu a spus din ce țări vin acele bărci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE