Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O navă-container a unui miliardar israelian ar fi fost vizată de un atac iranian cu dronă în Oceanul Indian

O navă-container deținută de un miliardar israelian ar fi fost atacată de o dronă iraniană în Oceanul Indian, după cum a precizat un oficial american al apărării, sub protecția anonimatului, citat de AP.

Atacul asupra CMA CGM Symi ar fi avut loc în timp ce transportul maritim global este din ce în ce mai mult luat la țintă în războiul care amenință să devină un conflict regional mai larg, în ciuda faptului că, în acest moment, există un armistițiu de încetare a focului pentru schimb de prizonieri.

Drona Shahed a lovit nava israeliană în oceanul Indian

Sursa citată susține că nava sub pavilion Maltez, care se afla în apele internaționale, a fost vizată de o dronă Shahed-136, care transporta o încărcătură explozibilă. Drona a explodat, provocând avarii navei, dar fără a răni niciunul dintre membrii echipajului.

"Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape", a spus respectivul oficial, care nu a dat detalii despre informațiile adunate de armata americană. Se vac acum diverse evaluări și verificări pentru a se afla dacă, într-adevăr, Iranul s-ar afla în spatele atacului.

Al-Mayadeen, un canal panarab prin satelit, care este aliat politic cu gruparea militantă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a raportat că "o navă israeliană a fost vizată în Oceanul Indian".

CMA CGM, un important expeditor cu sediul în Marsilia (Franța) nu a oferit, deocamdată, niciun comentariu.

Nava avea sistemul de urmărire automată de identificare oprit încă de marți, când a părăsit portul Jebel Ali, din Dubai, potrivit datelor de la MarineTraffic.com. Navele ar trebui să își mențină AIS activ, din motive de siguranță, dar echipajul îl poate opri dacă li se pare că ar putea fi vizate de atacuri. Nava făcuse același lucru anterior, când a călătorit prin Marea Roșie, pe lângă Yemen, casa rebelilor Houthi, susținuți de Iran.

În timpul conflictului, rebelii Houthi au confiscat o navă de transport de vehicule în Marea Roșie, lângă Yemen, iar un român era la bord. Milițiile din Irak, susținute de Iran, au lansat, de asemenea, atacuri asupra trupelor americane, atât în Irak, cât și în Siria, în ultima vreme, deși Iran nu a fost implicat direct în vreun atac. Deocamdată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE