Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța, vizată de o campanie de dezinformare coordonată de Rusia. Ce informații false au fost răspândite de Moscova

Rusia este acuzată că a pus la cale ”o manevră coordonată” pentru a răspândi informaţii false în legătură cu presupusa prezență a ”mercenarilor” francezi care luptă în Ucraina, a anunțat vineri Ministerul Forţelor Armate din Franța, citat de agenția France Presse.

”Serviciile de stat competente au identificat şi urmăresc manevra coordonată a Rusiei, inclusiv prin reţelele de ştiri pro-ruse şi mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT şi RIA Novosti, pentru a transmite şi amplifica aceste informaţii false", a precizat ministerul într-un comunicat.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Franţa a fost ”ţinta unei campanii ruse de dezinformare”, care s-a ”intensificat” la jumătatea lunii ianuarie, pe fondul ”reafirmării sprijinului (francez) pentru Ucraina" de către Emmanuel Macron, au precizat oficialii de la Paris.

”Nu putem lăsa Rusia să câştige”, a declarat preşedintele francez la acea vreme, anunţând noi livrări de arme către Kiev.

Liste cu presupuși mercenari francezi, distribuite pe Rusia pe canale Telegram

După aceste declarații, Ministerul rus al Apărării a anunțat la 17 ianuarie că a lovit o clădire din Harkov care servea drept "zonă de desfăşurare temporară pentru mercenari, dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi".

Nu mai puțin de 60 de luptători au fost "eliminaţi" şi 20 răniţi, a precizat Moscova la acel moment,

”Manevra rusă de dezinformare” a continuat luni prin difuzarea ”listelor presupuşilor mercenari francezi ucişi în acest atac pe canalele ruseşti de Telegram”, ştiind că ”unele dintre aceste liste fuseseră deja diseminate în 2022, în primele săptămâni ale conflictului", au mai precizat reprezentanții Ministerului francez al Forţelor Armate.

Două zile mai târziu, ”campania” a continuat cu anunţul Sputnik International referitor la distrugerea unui sistem sol-aer franco-italian SAMP-T livrat Ucrainei, au mai spus oficialii francezi.

MAE francez: ”Franţa nu are «mercenari», nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alţii”

Cu toate acestea, "niciuna dintre aceste informaţii nu este confirmată de Franţa", a punctat Ministerul Forţelor Armate.

"În contextul intensificării ajutorului militar francez pentru Ucraina, ne aşteptăm ca această manevră de intoxicare rusă să continue: o condamnăm şi ne consolidăm mecanismul de monitorizare a acestor manipulări", a avertizat ministrul Forţelor Armate, Sebastien Lecornu, potrivit sursei citate.

”Franţa nu are «mercenari», nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alţii”, a fost reacția Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Diplomația franceză a denunțat ”o nouă manipulare grosolană a Rusiei”.

Mercenariatul, pedepsit cu închisoarea în Franța

Războiul din Ucraina a atras rapid voluntari străini care au plecat să lupte alături de soldaţi ucraineni. De aceea, unii dintre francezii menţionaţi aparţin cel mai probabil Legiunii Internaţionale ucrainene. Mai multe nume de pe listele ruseşti sunt false, a explicat o sursă diplomatică franceză, pentru AFP.

Cuvântul ”mercenar” nu a fost ales întâmplător de Moscova. Legislația din Franța interzice mercenariatul. Cei care luptă pentru remuneraţie în străinătate riscă cinci ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

Potrivit sursei citate, acest termen a fost folosit și de Franţa pentru a denunţa activităţile grupării paramilitare ruse Wagner, acuzată de ani de zile de Paris de prădare şi crime de război în Africa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE