Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Participant inedit la Olimpiada de la Paris. Povestea lui Matthieu, tânărul care suferă de o boală rară și care va purta torța olimpică

Printre cei care vor purta flacăra olimpică spre Paris se numără și Matthieu, un tânăr de 32 de ani. Cu toate că este țintuit într-un scaun cu rotile, el va parcurge o parte din traseu. Când s-a născut, doctorii le-au spus părinților că va muri înainte de a împlini doi ani. Însă acum are o diplomă în informatică și un canal de YouTube.

Matthieu suferă de o boală rară

Peste exact șase luni, pe 26 iulie, flacăra olimpică va ajunge pe malurile Senei, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. După ce a fost aprinsă în Grecia, torța va călători cu vaporul la Marsilia și va începe un lung tur prin Franța. Matthieu Travers a fost ales să facă parte din grupul celor peste 11.000 de purtători ai torței, care o vor transmite de la unul la altul până ajunge în orașul gazdă.

Matthieu Travers, purtător al torței olimpice: ”Ca să vă spun sincer, mi-au dat lacrimile, pentru că pentru mine Jocurile Olimpice reprezintă istoria sportului. Și să mă gândesc că, în felul meu neînsemnat, pentru 200 de metri, timp de 4 minute, voi face parte din această istorie... Când am auzit, am fost foarte emoționat.”

De la nașterea sa, acum 32 de ani, Matthieu suferă de o boală neuromusculară genetică rară. Însă asta nu l-a împiedicat să fie activ online, datorită progreselor științei.

Matthieu Travers, purtător al torței olimpice: ”Eu folosesc o comandă adaptată pentru gură.”

Pasiunea pentru sport l-a motivat

El merge și pe stadion, atunci când este posibil.

Matthieu Travers, purtător al torței olimpice: ”De fiecare dată încerc să imortalizez momentele făcând fotografii. Am cu Rafael Nadal, Carlos Moya, Beno Paire... Și idolul meu, Paul-Henry Matthieu, care este un jucător de tenis francez.”

Pasiunea pentru sport l-a ajutat să învingă prognosticul medicilor.

Matthieu Travers, purtător al torței olimpice: ”Părinţilor mei li s-a spus să nu se ataşeze de copilul lor, pentru că va muri înainte de a împlini vârsta de doi ani. Ei bine, doctorii au greșit puțin, pentru că sunt încă aici.”

Când eram mai mic, evident că nu puteam face multe activități. Dar vizionarea competițiilor sportive la TV m-a ținut ocupat de mic și m-a fascinat. Întotdeauna le-am spus familiei şi prietenilor mei: Nu voi muri, nu am fost niciodată la Jocurile Olimpice.

Matthieu va urmări și Jocurile Paralimpice, unde speră că vor participa mai multe persoane cu dizabilități.

Matthieu Travers, purtător al torței olimpice: ”Acest lucru poate ajuta foarte mult. Ne-a permis deja să realizăm că transportul public a fost deficitar, sau deloc accesibil. Și ne va permite, așa cum au făcut alții înaintea noastră, cum a fost la Londra și Beijing, să evoluăm, iar lucrurile să devină mai accesibile persoanelor cu dizabilități.”

În timp ce așteaptă flacăra și sportivii să sosească, Matthieu continuă să posteze pe canalul său de YouTube. Acolo vorbește despre dizabilități, amenajarea casei pentru cei cu nevoi speciale și, bineînțeles... despre sport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE